Evenimentul Zilei > Politica > Vosganian bate șaua sa priceapă iapa. Hai cu Tăriceanu, hai că se poate…
Vosganian bate șaua sa priceapă iapa. Hai cu Tăriceanu, hai că se poate…

Vosganian bate șaua sa priceapă iapa. Hai cu Tăriceanu, hai că se poate…

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat luni că electoratul PSD-ALDE îl "validează" pe Călin Popescu-Tăriceanu drept candidat al acestei coaliţii la alegerile prezidenţiale. El a precizat că s-a discutat despre candidatura lui Tăriceanu la prezidenţiale, într-o "largă majoritate" exprimându-se dorinţa ca acesta să fie candidatul partidului pentru Preşedinţia României. Dar și al PSD.

„De altfel, pot să vă spun, fără să nominalizez vreun sondaj de opinie, că ele converg în a indica drept singur contracandidat cu şanse reale de câştig pe domnul Călin Popescu-Tăriceanu pentru actualul preşedinte Klaus Iohannis. Aşadar, electoratul coaliţiei PSD-ALDE îl validează pe Călin Popescu-Tăriceanu drept candidat al acestei coaliţii. Sper ca şi colegii noştri din PSD, în virtutea înţelegerilor pe care le-am avut, să ia act de această dorinţă a electoratului, nu numai ALDE, ci şi PSD. Noi nu ne-am derulat încă toate procedurile interne. Până la sfârşitul lunii vom avea o astfel de procedură, în care să validăm candidatura domului Călin Popescu-Tăriceanu, de data asta doar din partea ALDE, dar, sigur, cu recomandarea explicită ca şi colegii noştri din PSD să ia act de acest lucru şi Călin Popescu-Tăriceanu să fie candidatul întregii coaliţii”, a afirmat Vosganian.

Întrebat de jurnalişti despre cazul în care PSD nu-l va susţine pe Tăriceanu la prezidenţiale, Vosganian a menţionat că el „merge pe destinul” lui Tăriceanu.

„Ne cunoaştem de trei decenii şi împreună am avut ocazia să facem multe lucruri bune în politică, de aceea cred că un om care a ocupat mai toate funcţiile importante în stat – deputat, ministru, prim-ministru, preşedinte al Senatului – este pregătit pentru a ocupa şi funcţia de preşedinte al României”, a spus Vosganian.

El a subliniat că rezultatul sondajelor indică necesitatea candidatului comun PSD-ALDE.

„În PSD văd că se fac multe nominalizări, unele anecdotice, altele bazate pe ambiţii personale, altele bazate pe susţinerea pe care unele sau altele dintre personalităţile partidului o au în rândul membrilor lor. Desigur că PSD are toată libertatea să-şi aleagă propriul candidat. Eu mi-aş dori ca această libertate să aibă drept constrângere înţelegerea pe care am făcut-o între PSD şi ALDE, care e limpede – rezultatul sondajelor indică posibilitatea şi necesitatea candidatului comun (…) Sondajele pe care le avem arată, fără putinţă de tăgadă, că singurul candidat care e bine poziţionat în raport cu ceilalţi şi care are şanse reale să câştige cursa prezidenţială e Călin Popescu-Tăriceanu. În situaţia în care PSD decide să ignore rezultatul sondajelor şi să încalce înţelegerile pe care le-am făcut, desigur că înainte ca PSD să-şi ia decizia va trebui în mod serios să discutăm despre viitorul acestei alianţe”, a mai afirmat Vosganian.

În opinia sa, cea mai bună formulă ar fi susţinerea lui Tăriceanu la prezidenţiale şi din partea PSD, şi din partea Pro România. „Cred că cea mai bună formulă de a aduna aceste forţe de centru-stânga şi de centru-dreapta într-o formulă cât mai larg acceptată electoral ar fi susţinerea şi din partea PSD, şi din partea Pro România a lui Călin Popescu-Tăriceanu”, a mai spus Vosganian.

Tăriceanu, a adăugat el, este „cel mai calificat” să concureze cu Klaus Iohannis.

„Observând spectrul posibililor candidaţi, care e probabil mai larg decât oricând în România, Călin Popescu-Tăriceanu e singurul care poate transgresa ideologii, care poate transgresa partide şi care în turul doi de scrutin ar putea să coaguleze voturi din foarte mult direcţii, inclusiv din cele care acum anunţă susţinerea pentru Klaus Iohannis”, a apreciat Vosganian.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat ieri să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: