UPDATE 11.50 Meteorologii vor menține avertizarea de cod galben de viscol pentru judeţele Tulcea şi Constanţa până sâmbătă dimineață, iar pentru celelalte zone nu va mai fi impusă o altă avertizare, a anunţat premierul Emil Boc.
”După ora 12.00, rămâne cod galben numai pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, din cauza viscolului care va fi undeva între 50 şi 60 kilometri pe oră. În rest, pentru restul judeţelor, nu vom mai avea cod galben sau portocaliu, ceea ce înseamnă că intrăm în linie dreaptă cu activitatea de deszăpezire şi reluarea traficului normal", a anunţat şeful Guvernului, la finalul reuniunii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
El a atenţionat însă că vor fi temperaturi extrem de scăzute, de minus 15-20 grade Celsius, şi că încă mai sunt 191 localităţi cu probleme în furnizarea energiei electrice.
Starea vremii nu se îmbunătăţeşte nici astăzi, anunţă specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie.
Ninsorile viscolite vor cădea în continuare în estul, centrul şi sudul ţării, vântul ajungând la o viteză de 90 de kilometri/oră, troienind zăpada. Seara şi dimineaţa va fi foarte frig, cu temperaturi de până la -20 de grade în Moldova şi -15 în Muntenia.
Maximele zilei de astăzi se încadrează între -5 şi -6 grade Celsius. Poliţia rutieră sfătuieşte şoferii să evite deplasările cu maşina în afara lo calităţilor. Drumurile cu probleme rămân în continuare autostrăzile A1 şi A2, dar şi drumurile naţionale.
În situaţia în care rămâneţi blocaţi din cauza zăpezii, se recomandă să aveţi în maşini pături, apă şi alimente şi să vă asiguraţi că sistemul de încălzire funcţionează.
Trebuie să vă echipaţi autoturismul cu lanţuri, lopată şi perii pentru parbriz. Dacă e posibil, luaţi în portbagaj şi un sac cu nisip.
În sud-estul ţării, mai ales în prima parte a zilei, va mai ninge local, iar vântul va avea intensificări, viscolind şi troienind zăpada.

În restul teritoriului, doar izolat va fulgui.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade C, iar cele minime vor fi cuprinse între -19 şi -9 grade, mai coborâte în depresiuni spre -23 de grade C, iar în weekend vor coborî până la -25 de grade C.

Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Şi în Capitală va fi ger. În prima parte a zilei va fulgui. Temperaturile se vor situa între -15 şi -8 grade C.