Evenimentul Zilei > Social > Viitorii pensionari, în pericol! Ar putea rămâne fără bani, după o viață de muncă…
Viitorii pensionari, în pericol! Ar putea rămâne fără bani, după o viață de muncă…

Viitorii pensionari, în pericol! Ar putea rămâne fără bani, după o viață de muncă…

Ministrul Finanțelor Publice atrage atenția cu privire la un pericol care paște România.

Florin Cîțu vorbește despre chestiunea demografică, un aspect pe care mulți politicieni l-au ignorat în ultimii ani. La o dezbatere organizată de CFA România, șeful MFP afirmă: „Problema demografică bate la ușă, iar siste​mul de pensii a fost o preocuparea mea personală, dar ar trebui să fie și a noastră, a tuturor”.

Politicianul liberal trage un semnal de alarmă cu privire la supraîncărcarea sistemului public de pensii. Pericolul cel mare ar urma să apară în jurul anului 2040, afirmă Florin Cîțu, și are legătură cu ieșirea la pensie a generației anilor ’70-’80.

„Sistemul de pensii a fost o preocuparea mea personală, dar ar trebui să fie și a noastră. Știm cu toții ce ne așteaptă în 20 de ani, când o să ieșim toți la pensie, cei din generația mea, decrețeii… Atunci o să fie un efort foarte mare pentru a putea susține pensiile nostre. Evolutia demografică crează provocări (…) Nu suntem singura țara care caută soluții, altele au căutat mai devreme și au găsit, Anglia a reformat, Noua Zeelandă… Problema demografică este cunoscută de mai multe țări. În Romania lucrurile nu au mers în direcția pe care am vrut-o noi și încercăm să corectăm din mers”, a spus Cîțu.

Chiar dacă unii români se bazează și pe Pilonul II, ministrul Finanțelor afirmă că și acesta a suferit destul șocuri negative, iar „eliminarea șocurilor nu se va rezolva foarte repede. Sunt costuri de tranziție pe care nu le putem rezolva” de pe o zi pe alta.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.