Evenimentul Zilei > Actualitate > VIDEO! Șobolanii au „călcat” una dintre celebrele patiserii din București. Inspectorii ANPC au luat măsuri imediate
VIDEO! Șobolanii au „călcat” una dintre celebrele patiserii din București. Inspectorii ANPC au luat măsuri imediate

VIDEO! Șobolanii au „călcat” una dintre celebrele patiserii din București. Inspectorii ANPC au luat măsuri imediate

O patiserie din Sectorul 2 al Capitalei a fost aspru sancționată de către comisarii pentru Protecţia Consumatorilor. Aceștia au găsit, în urma unui control, un șobolan viu în incinta patiseriei, așa că au luat imediat măsuri. Imaginile cu neregulile găsite au fost postate pe pagina celor de la ANPC.

Duminică seara, una dintre patiseriile din Sectorul 2 al Capitalei a fost vizitată de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor. După ce au văzut mai multe imagini în spațiul public cu șobolani în incinta patiseriei, aceștia s-au autosesizat și au mers să efectueze un control. Ajunși aici, au găsit un șobolan viu, însă și alte nereguli. Activitatea patiseriei a fost suspendată, s-au aplicat amenzi de 20.000 de lei și au fost retrase definitiv de la comercializare aproximativ 300 de kilograme de produse alimentare.

„În urma unei apariţii în spaţiul public a unor imagini cu un şobolan în rafturile unei patiserii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a autosesizat şi în seara zilei de 28 noiembrie 2021, echipe de control ale Comisariatului Bucureşti, coordonate de preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, au efectuat un control la S.C. Lux Pan Pancor S.R.L., cu punctul de lucru în Şos. Pantelimon, nr. 258, din sectorul 2 al Capitalei, locul de unde proveneau imaginile. Deficienţele constatate de comisarii ANPC au fost: prezenţa unei rozatoare (şobolan viu), în incinta unităţii, utilizarea unor grătare cu rugină şi vopsea exfoliată, neigienizate, existenţa unor pereţi neigienizaţi, în zona de gătire, cu strat grosier de grăsimi şi arsuri, tavan cu exfolieri precum şi nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare în agregatul frigorific, materiile prime fiind depozitate la +15 grade Celsius”, se arată într-un comunicat al ANPC remis duminică AGERPRES.

Inspectorii ANPC au făcut decis suspendarea activității pentru patiseria din Sectorul 2

Rozătoarele nu sunt singura neregulă pe care comisarii ANPC au descoperit-o în incinta patiseriei. Produsele existente în spațiul de lucru nu aveau identificată data limită pentru consum, însă nici etichetă cu factorii alergeni ai produselor. Pe lângă amenda de 20.000 de lei, operatorului economic i s-au mai aplicat și următoarele sancțiuni: retragerea definitivă de la comercializare a produselor alimentare aflate în unitate, în timpul controlului (aproximativ 300 kg), oprirea temporară a prestării serviciilor patiseriei și propunerea suspendării activității pe o durată de cel mult 6 luni.

„Aşa cum am mai spus, atunci când ne sunt semnalate nereguli, consumatorii trebuie să ştie că ANPC răspunde prezent! O astfel de situaţie s-a întâmplat şi astăzi! O spun foarte clar: siguranţa şi sănătatea consumatorilor nu se negociază. Datoria noastră este de a-i proteja de incidente precum cel de astăzi, de la patiseria Lux Pan din Pantelimon, unde o rozătoare îşi vedea liniştită de habitat, acolo, în patiseria de unde zilnic copii, bunici, părinţi îşi cumpără produse. Este inadmisibil să întâmpinam astfel de situaţii, pentru că se ştie foarte clar că şobolanii sunt extrem de periculoşi, mai ales din cauza microbilor pe care îi pot răspândi. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îşi propune ca în perioada următoare să continue să arate public, pe reţelele sociale şi nu numai, imagini/ clipuri cu acţiunile echipelor operative”, a declarat Mihai Culeafă, preşedintele ANPC.