Curtea Constituţională a României a stabilit că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu a fost respectată şi a constatat interimatul funcţiei de preşedinte al României, care va fi asigurat de Crin Antonescu. Însă, Curtea a decis că este neconstituţional ca CCR să nu se poată pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului.

În plus, schimbarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului şi a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor sunt constituţionale.
Tot CCR a respins ca inadmisibilă cererea lui Traian Băsescu de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlament şi preşedinte.
CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE LUI VICTOR PONTA

 • În urma deciziei Crin Antonescu nu mai poate face politică, domnul Daniel Chiţoiu reprezintă PNL şi este prezent în calitate de co-preşedinte al USL.
 • Am dorit să facem acest anunţ în numele USL şi de asemenea în numele Guvernului. Am luat act de deciziile Curţii Constituţionale, aşa cum am anunţat acum trei zile înainte de anticipa în orice fel aceste decizii. Evident că aceste decizii vor fi respectate de USL, Guvern, Parlament, şi facem un apel şi către preşedintele suspendat să le respecte şi către PDL.
 • Evident, consider că din această seară (n.r. aseară), odată cu deciziile CCR, toată această campanie de calomniere şi denigrare a României, în care s-a vorbit de lovitură de stat, de acte neconstituţionale, rămâne evident fără obiect. Din moment ce avem o decizie a Curţii, care spune că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este constituţională, s-a făcut conform regulilor, de moment ce avem decizii ale Curţii care spun că schimbarea preşedinţilor celor două Camere s-a făcut constituţional, toată campania odioasă de dezinformare a partenerilor noştri internaţionali facem un apel să înceteze.
 • România şi Guvernul au respectat regulile democratice şi România va avea dreptul pe 29 iulie prin votul cetăţenilor săi să decidă dacă îl păstrează pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte sau dacă alături de noi şi de ceilalţi cetăţeni de bună credinţă prin demiterea preşedintelui Băsescu începem un nou moment, o nouă epocă în viaţa noastră ca ţară în care sper să lăsăm deoparte bătăliile politice care au distrus ţara în ultimii opt ani, în care să lăsăm în urmă şantajele, abuzurile comise de Traian Băsescu şi PDL şi împreună să reconstruim ceea ce Traian Băsescu şi PDL au distrus în ultima perioadă.
 • Fac apel la preşedintele suspendat Traian Băsescu şi la PDL ca deciziile Curţii să fie respectate.
 • Pe 29 iulie, românii aleg dacă vor continua cu Traian Băsescu sau dacă îl dau jos şi continuă alături de noi
 • Campania nu este USL versus PDL, este Traian Băsescu împotriva poporului român. Iar eu merg pe mâna românilor
 • În aceste zile, partenerii noştri, în special cei germani, pentru că de Germania este vorba şi de creştin-democraţii germani, colegi de familie politică cu PDL, au fost în mod brutal dezinformaţi de către pedelişti. Noi ştim cât de mult pot să mintă şi cu cât cinism pot deforma realitatea. Cred că partenerii europeni şi ai PDL s-au convins în această seară (n.r. aseară) cât de josnică poate fi bătălia pe care o poartă PDL. Suntem o ţară democratică şi cetăţenii României, nimeni altcineva, nu pot decide în locul poporului român pe 29 iulie dacă vor să-l demită pe Traian Băsescu şi dacă vor să începem împreună un alt fel de viaţă politică şi socială.
 • Decizia ca PNL să fie reprezentat la conferinţă de către Daniel Chiţoiu a fost a lui Crin Antonescu. Am vorbit cu el şi domnia sa a spus: "stai, nu mai pot veni copreşedinte al USL". Dacă vreţi iată un exemplu de cum trebuie să se poarte un preşedinte al României. Gândiţi-vă că dl. Băsescu bea şampanie pe la sediul PDL, iar Crin Antonescu a intrat repede în haina de preşedinte al României.Îl felicit pe Crin Antonescu că a intrat atât de repede în haina de preşedinte.
 • Dacă mai aud un PDL-ist spunând că a fost lovitură de stat, îl trimit la Monitorul Oficial.
 • Când e vorba despre decizii interne ale Parlamentului, CCR nu se poate pronunţa, dar când este vorba despre hotărâri care privesc populaţia este norma să se poată pronunţa.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE LUI DANIEL CHIŢOIU

 • În numele USL salutăm deciziile CCR. Se spulberă mitul că în ultimele săptămâni acţiunile guvernamentale şi acţiunile Parlamentului României au avut rolul de a da o lovitură de stat în România. Deciziile din această seară (n.r. aseară) spulberă toate denigrările aduse de pedeşlişti, de clientela lor politică şi de vectorii de imagine plătiţi din bani publici prin ICR sau alte instituţii ale statului care în loc să-şi facă treaba pentru serviciul pentru care au fost trimişi afară ei, în schimb, au denigrat România şi România a pierdut din acest punct de vedere atât ca imagine, dar şi din punct de vedere economic.
 • Chiar de astăzi au început să se deblocheze marile dosare penale care au fost blocate până în prezent. A fost arestat şeful Vămii. Fostului şef al Fiscului i s-a adus la cunoştinţă că este anchetat. Noi sperăm ca toate celelalte dosare care au fost blocate, cu devalorizarea companiilor de stat, unde sunt implicaţi Videanu, Manţog şi alţii, să înceapă să-şi dea drumul începând de mâine. Justiţia să devină într-adevăr independentă, nu cum se spunea până acum că justiţia este independentă. Marile dosare de corupţie şi de fraudă sunt blocate. Instituţiile statului trebui să dea drumul la aceste dosare.
 • Noi considerăm că în această perioadă trebuie să aducem la cunoştinţa cetăţenilor români tot ce a făcut acest Guvern PDL-ist, cum au jefuit ţara, cum au tăiat salariile şi pensiile la întreaga populaţie

CITIŢI ŞI:

 • EVZ îţi explică ce a decis Curtea Constituţională. VEZI de ce revocarea lui Blaga şi Anastase ar putea să nu fie definitivă