În soluţia, pe scurt, a Curţii de Apel Constanţa se precizează. „Aplică pârâţilor Victor Viorel Ponta şi Gavrilescu Graţiela o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi întârziere de la data comunicării prezentei şi până la data executării (pentru fiecare). Obligă pârâţii Victor Viorel Ponta şi Gavrilescu Graţiela către reclamant la plata penalităţii de 100 lei/zi întârziere pentru fiecare de la data comunicării prezentei şi până la data executării. Respinge acţiunea faţă de pârâţii Guvernul României şi Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor”.

Decizia instanţei superioare constănţene vine în urma acţiunii înaintată, anul trecut, de Rompetrol, cerând sancţionarea Ministerului Mediului, a Secretariatului General al Guvernului, a fostului ministru Attila Korodi, a premierului Victor Viorel Ponta şi a actualului ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, în calitate de pârâţi, “pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti”. Se făcea astfel referire la o altă acţiune în instanţă, câştigată definitiv, în 2012 , de către Rompetrol  Rafinare şi ignorată de “pârâţi”. De aceea, premierul Victor Ponta a fost, acum, amendat.  

Rompetrol solicitase şi obţinuse, în urmă cu trei ani, modificarea HG 60/2008, Planul Naţional de alocare  privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioadele 2007 şi 2008-2012. În baza actului normativ, companiei Rompetrol Rafinare îi reveneau 3,4 milioane certificate. Hotărârea de guvern a fost atacată în contencios administrativ, Rompetrol cerând, în baza investiţiilor majore realizate de companie, dublarea numărului de certificate de emisii gaze cu efect de seră, alocate de guvern. În 2012, instanţa a dat dreptate Rompetrol, dar Guvernul nu a modificat, nici astăzi, actul normativ.