Conform predicțiilor specialiștilor, economia globală va avansa încet în anul care tocmai a început, în contextul în care se înregistrează o serie de tensiuni comerciale. Cu toate acestea, se așteaptă ca exporturile să crească foarte mult.

”Este de așteptat ca serviciile să rămână unul dintre punctele forte pentru comerțul global, valoarea totală a exporturilor de servicii la nivel global fiind prognozată să atingă un record de 7 trilioane de dolari în 2020. Globalizarea a fost o caracteristică definitorie a economiei globale încă din anii ’70. Cu toate acestea, volumul global de mărfuri tranzacționate a încetinit dramatic și chiar a stagnat în 2019.

Având în vedere desființarea efectivă a mecanismului de soluționare a litigiilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului în luna decembrie, ne putem aștepta la momente mai dificile pentru comerțul mondial”, explică Barret Kupelian, economist șef, PwC Marea Britanie.

Prognozele pentru România

Toate prognozele care privesc țara noastră indică o încetinire a creșterii economice în comparație cu anii precedenți. Ceea ce ne lipsește sunt un cadru legislativ stabil și predictibil, precum și investiții publice, mai ales în infrastructură fizică.

”Din păcate, nivelul scăzut al încasărilor bugetare ca pondere în PIB și ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni și limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creșterii economice. În 2020 și cu atât mai mult în anii următori, ar trebui să aibă loc o consolidare a finanțelor publice prin îmbunătățirea colectării taxelor și recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investițional favorabil”, arată Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Economiile mari vor continua creșterea în 2020

Conform scenariului de bază, prognoza PwC este că toate economiile mari vor crește în 2020. Astfel, e de așteptat ca activitatea economică a SUA să se extindă cu aproximativ 2%, iar zona Euro va avea un ritm de creștere de aproximativ 1%.

Dintre economiile emergente, cea a Chinei ar putea avansa până la 6%. Conform ultimelor estimări ale FMI, 2019 a fost anul în care India a depășit Marea Britanie și Franța, devenind a cincea cea mai mare economie a lumii. Dacă va menține acest trend, India va depăși Germania până în 2025 și Japonia înainte de 2030, urmând să ajungă a treia economie a lumii după SUA și China, mai arată reprezentanții PwC.

7,7 miiliarde de oameni

Și numărul locurilor de muncă va crește. Economiile G7 vor continua să genereze aproximativ 2 milioane locuri de muncă în acest an. Economiștii spun că patru din cinci noi locuri de muncă din țările G7 vor fi create de SUA, Marea Britanie și Japonia.

Și populația lumii continuă să crească, dar va fi tot mai îmbătrânită. În 2020, Pământul va avea 7,7 miliarde de oameni, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de 2010. În același timp, numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani va depăși un miliard în acest an. Pe de altă parte, mai mult de jumătate de miliard de oameni vor locui în cele mai mari 30 de orașe ale lumii. Cel mai mare oraș din lume din punct de vedere al populației va fi Tokyo, urmat de Delhi și Shanghai.

Sursa foto: Agoda.com

Te-ar putea interesa și: