Evenimentul Zilei > Social > Vești extraordinare pentru sute de mii de elevi. Guvernul pune banii pe masă. E ordin!
Vești extraordinare pentru sute de mii de elevi. Guvernul pune banii pe masă. E ordin!

Vești extraordinare pentru sute de mii de elevi. Guvernul pune banii pe masă. E ordin!

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în ședința de Guvern de vineri, 4 decembrie.

Zeci de mii de burse care se acordă în anul şcolar 2020 – 2021 în învăţământul preuniversitar vor urma să aibă un cuantum minim de  100 de lei, conform unui proiect de hotărâre de guvern, adoptat în ședința Executivului de vineri.

Propunerea a fost înaintată de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Guvernul a aprobat cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, acordate în anul şcolar 2020 – 2021

„Valoarea minimă a cuantumului fiecărui tip de burse este de 100 de lei, iar complementar acestui plafon, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile legii, bursele se alocă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat, cu această destinaţie.

Reglementarea unui prag minim al bursei este o măsură aşteptată de multă vreme şi contribuie la asigurarea echităţii în educaţie, asemenea altor acţiuni întreprinse de către Guvernul României, precum: triplarea numărului de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi, „Masa caldă”, acordarea de tichete sociale pentru elevii din medii defavorizate, în valoare de 500 de lei/an şcolar, pentru sprijin educaţional şi decontarea transportului elevilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Premierul Ludovic Orban a precizat că măsura este una aşteptată de asociaţiile de elevi.

„Am avut discuţii cu asociaţii ale elevilor privitoare la această temă şi ei au susţinut adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei, astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat şeful Executivului.

Primarul Clotilde Armand taie fondurile școlilor

Clotilde Armand, noul primar al Primăriei Sector 1, a tăiat fără milă chiar din banii școlilor

„Bugetul şcolii a fost redus prin disponibilizarea unor surse de la bugetul şcolii la bugetul local la cererea noului primar al sectorului 1. S-a diminuat bugetul de la următoarele capitole: mobilier, încălzire, apă, piese de schimb, internet, materiale, pregătire profesională. În total, doamna director a spus că s-au disponibilizat 3 miliarde lei vechi”, se menţionează în informarea transmisă părinţilor.

Colegiul German Goethe este un liceu din centrul Bucureștiului. Unitatea de învățământ se adresează în special minorității germane din București și se află în subordinea Ministerului Educației și Cercetării din România. Colegiul Goethe este singurul liceu din Capitală unde limbă principală de predare este germană.