Universitatea din Bucureşti anunţă astăzi decizia luată de Comisia de Etică în cazul tezei de doctorat a premierului.
Deşi verdictul a fost stabilit în urmă cu două zile, instituţia îl face public doar astăzi, după ce a îndeplinit procedurile legale pe care le presupune o astfel de situaţie. Patru surse EVZ arată că verdictul universităţii este cel de plagiat.
"S-a votat cu unanimitate de voturi acest verdict", spune una dintre surse, iar o alta arată că, pentru cadrele didactice care au studiat lucrarea, nu există dubii.
"Niciun profesor care vede lucrarea nu poate spune că nu e plagiat, pentru că, automat, se descalifică. Eu am mai văzut teze cu pasaje copiate în cariera mea, dar niciuna nu era în halul acesta", susţine un profesor care a studiat teza de doctorat a premierului.
Aseară, ConsiliuluiNaţional de Etică (CNE) s-a grăbit să anunţe propriul verdict. Conform CNE, lucrarea nu reprezintă un plagiat, iar principalul argument adus este acela că respectă regulile valabile în 2003.
"Este o aberaţie să susţii acest lucru. Când iei cuvinte din lucrarea cuiva, înseamnă că iei gândirea acelui om, interpretarea pe care o face unui concept. Iar dacă faci asta, pui ghilimele şi arăţi pe cine ai citat sau parafrazezi şi dai sursa. Acestea sunt reguli care există de când e lumea", spune Florentina Sâmihăian, profesor la Facultatea de Litere.
Cine a semnat decizia "CURAT CA LACRIMA"
Cei opt profesori universitari care au decis, pe baza unui raport întocmit de trei experţi în drept penal, că Victor Ponta nu a plagiat sunt: Doru Vladimir Puşcaşu (S.C. CEPROCIM S.A.), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj), Petru Andea (Universitatea Politehnică din Timişoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti), Horia Iovu (Universitatea Politehnică Bucureşti), Florin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), Virgil Muraru (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare).

CNE a vrut exclusivitate
Ministerul Educaţiei ar fi vrut ca singurul organism care să se ocupe de acest caz să fie Consiliul Naţional de Etică.
Universitatea din Bucureşti a arătat însă că e la fel de îndreptăţită să analizeze lucrarea şi să dea un verdict, atâta timp cât teza a fost susţinută în cadrul acestei instituţii.
Un alt for care s-a pronunţat în această privinţă este Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, iar verdictul a fost acela de plagiat.
Citiţi şi:

  • Verdict de PLAGIAT în cazul Ponta de la Universitatea Bucureşti. „Eu am mai văzut teze cu pasaje copiate, dar niciuna în halul acesta”
  • Decizie oficială CNE: Ponta NU a plagiat, a respectat regulile din 2003. Profesor: „E o aberaţie!”
  • Victor Ponta e liniştit, plagiatul mai aşteaptă. Universitatea din Bucureşti, cocoşată de scandal