Verdict în favoarea unui prizonier de la Guantanamo

Verdict în favoarea unui prizonier de la Guantanamo

Curtea de Apel a SUA a respins, pentru prima dată, clasificarea unui prizonier de la Guantanamo drept "combatant inamic", relatează BBC.

Curtea a decis în favoarea lui Huzaifa Parhat, un etnic uigur din provincia chineză Xinjiang prizonier la Guantanamo, după capturarea sa în Afganistan în 2001. Parhat era membru al Mişcării Islamice a Turkistanului de Est, grupare separatistă despre care guvernul american afirmă că are legături cu reţeaua Al-Qaeda. Avocaţii lui Parhat au argumentat însă că inamicul acestuia era China, nu SUA.

În urma acestui verdict, Parhat poate cere unui tribunal districtual eliberarea sa imediată, în timp ce armata SUA are ca opţiuni să îl elibereze, să îl transfere sau să îl aducă în faţa unui nou tribunal militar.

Parhat este unul dintre cei câţiva uiguri ţinuţi prizonieri la centrul de detenţie de la Guantanamo, ca suspecţi de terorism. Cazul lor a devenit o problemă diplomatică şi juridică pentru SUA, care au încercat să găsească un stat dispus să îi accepte, chiar dacă Washingtonul şi-a apărat decizia de a-i considera inamici combatanţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

(11:00)