Ventiloconvectorul, grad sporit de confort

Ventiloconvectorul, grad sporit de confort

O singura instalatie poate functiona in regim de corp de incalzire, unitate de aer conditionat si ventilator pentru intreaga locuinta.

Iarna aceasta, deoarece afara a fost destul de cald, am folosit cu precadere pentru incalzirea camerei aparatul de aer conditionat. Cu atat mai mult cu cat am locuit perioade foarte scurte in casa recent construita.

Niste prieteni si-au pus insa ventiloconvectoare, aparate care realizeaza atat racirea, cat si incalzirea intregii case si se declara foarte multumiti", afirma Viorel Malinescu, din Bucuresti.

Ventiloconvectorul este un echipament care are trei functiuni: incalzire, racire si ventilatie. In acest fel, indiferent de anotimp, poti beneficia de confortul termic necesar utilizand unul si acelasi echipament. De altfel, acest lucru constituie un avantaj de ordin estetic, dar si economic, extrem de important.

Sistemul - ce foloseste apa drept agent termic atat pentru incalzire, cat si pentru racire - este potrivit in mod special pentru case, vile sau birouri, putand fi montat in locul clasicelor radiatoare.

Cum functioneaza "Racirea incaperii se face utilizand apa racita de un "chiller" (racitor de apa, montat in exteriorul locuintei), iar incalzirea se face folosind apa calda produsa de un cazan de incalzire centrala, montat in centrala termica.

Este nevoie, de asemenea, de realizarea unei retele de distributie a apei in locuinta, la care se cupleaza vara chillerul, iar iarna cazanul de incalzire", explica Teodor Teretean, director general al firmei Aeroclima.

"In functie de modul in care sunt proiectate si realizate, sistemele cu ventiloconvectoare pot fi extrem de flexibile in satisfacerea gradului de confort. Spre exemplu, ventiloconvectorul cu patru tevi (doua de apa calda, doua de apa rece) permite ca in spatiile orientate spre sud si incalzite mai mult de soare sa avem pornit sistemul de aer conditionat, iar pe cealalta parte a cladirii, in incaperile orientate spre nord, sa functioneze sistemul de incalzire", afirma specialistul in climatizare.

Cum se monteaza

Ventiloconvectoarele se pot monta, in functie de particularitatile lor constructive, fie vertical, langa un perete (montate aparent) sau ascunse in spatele unor elemente special create de catre arhitect, fie orizontal, lipite de tavanul incaperii (in cazul in care nu exista tavan fals) sau incastrate in spatiul dintre tavanul fals si planseul din beton.

"Locul de montaj al ventiloconvectorului este foarte important, deoarece acesta evita sau, mai grav, creeaza curentii de aer posibil produsi de catre aparat.  Astfel, amplasat sub fereastra, ventiloconvectorul ocupa un spatiu optim, iesirea aerului rece sau cald facandu-se vertical, spre tavan. In acest fel, circulatia aerului este prelungita prin parcurgerea intregului tavan, revenirea la nivelul ocupantilor facandu-se de sus in jos pe peretele opus, cand jetul de aer e mai putin puternic, la o temperatura mai apropiata de cea a incaperii", precizeaza Teodor Teretean, specialist in probleme de climatizare. 

ATENTIE!

Avantajele ventiloconvectoarelor > posibilitatea folosirii aceluiasi echipament pentru racire (vara) si pentru incalzire (pana la cele mai aspre temperaturi ale iernii);

> posibilitatea formarii unei estetici speciale;

> accesibilitate usoara, asociata cu o eficienta ridicata;

> intretinere usoara;

> gama diversificata de puteri frigorifice, avand cel putin

10 trepte intre 7.000 BTU/h (2.05 kWfrig) si 30.000 BTU/h (8.80 kWfrig), in functie de firma producatoare.

Ne puteți urmări și pe Google News