Americanu’, Rita Mureşan, Dan Cruceru şi Gabriela Cristea sunt vedetele care ţin condimentele, oalele şi tigăile în frâu.
Actorul Emil Mitrache, zis Americanu’, a început să se ataşeze de polonic înainte de ’90, pe vremea în care încă era „român” şi student: „La mine a fost mai mult vorba de o necesitate. Pe timpul lui Ceauşescu, mâncarea din cantinele studenţeşti era vai de mama ei. Aşa că, în cameră, pe plită cu rezistenţă, m-am apucat de gătit. Începuse să-mi placă şi eram tare încântat că apreciau toţi colegii de cameră.”
În bucătărie a avut grijă să strângă tot felul de condimente, chiar şi pe cele pe care le foloseşte o dată pe an: „Îmi place să experimentez diverse chestii, evident trebuie să ştii cât de cât ce modificări de gust produc”. Prima regulă e că „fără scule nu te apuci să faci nimic”, de aceea în bucătărie are o întreagă armată de tigăi, oale şi ustinsile casnice. Rita vrea să-şi deschidă restaurant
În bucătăria Ritei Mureşan nu prea a mirosit a sarmale şi nici a cozonac. „Gătesc din bucătăria internaţională, iar dulciuri n-am făcut niciodată”, spune designerul. În schimb, aproape de fiecare dată când sunt invitaţi la cină, prietenii ei sunt daţi pe spate cu delicatese preparate după reţete italiene, franţuzeşti, thailandeze şi din alte ţări pe unde a călătorit.
„Probabil, în viitor, am să-mi deschid un restaurant unde să gătesc personal o dată pe săptămână, iar meniul trebuie să se schimbe foarte des pentru a nu se plictisi clienţii”.
Luana Ibacka, prezentatoarea emisiunii „Fermier. Caut nevastă!”, de la Prima TV, e şi ea o gospodină desăvârşită. „Tata era vânător şi pescar şi, în plus, un gurmand autentic. Din familie mi se trag obiceiurile”. De o lună e fană a bucătăriei ayurvedice, indiană.
„Mănânc şi gătesc multe legume, cu iaurturi, arome puternice, toate preparate pe jumătate, adică jumătate fierte, jumătate coapte”, spune Luana.
Pe lângă aceste delicatese, spune că e îndrăgostită de peşte şi fructe de mare, de supele şi ciorbele româneşti, de reţetele moldoveneşti.
Borş cu fasole şi costiţă afumată
Dan Cruceru, de la ştirile mondene ale Primei TV, nu se dă înapoi de la bulz, borşul de fasole cu costiţă afumată, pizza sau mâncăruri chinezeşti. Bineînţeles, toate făcute de el: „Îmi place să gătesc pentru a-mi surprinde soţia”.
O altă membră al clubului gospodinelor e Gabriela Cristea. Vedeta Kanal D face cele mai bune mâncăruri acompaniată de muzică. N-ar putea spune că a inventat vreun fel de mâncare, dar tot a mai schimbat câte ceva din reţetă:
„Fiecărui fel îi dau o notă personală, schimb un ingredient, adaug ceva nou”. Ea crede că o noră trebuie să ştie să gătească în primul rând pentru soţ şi apoi pentru soacră.
RECOMANDĂRI
Reţetele VIP-urilor
- Americanu’ - Calamar cu rucola Se spală calamarul, se frige pe grătat foarte puţin, maximum 1 minut jumate. Apoi se taie rondele, se pune sare. La garnitură se foloseşte salată de rucola cu puţină zeamă de lămâie. În cel mult 10 minute e gata.
- Dan Cruceru - Spaghete cu roşii cherry Ingrediente: roşii cherry tăiate în jumătate sau în patru, câteva ciuperci tăiate felii subţiri, piper şi mixt special pentru spaghete, vin alb - 20 ml, 2 căţei de usturoi tăiaţi felii subţiri. Sosul: întâi călim usturoiul, apoi turnăm ciupercile şi roşiile, pe care le călim uşor, până când cele din urmă îşi lasă puţină zeamă. Apoi se pune vinul. Spaghetele se toarnă peste sos şi se ţin două minute pe foc. Pe farfurie se pune o frunză de busuioc şi puţin parmezan.