Evenimentul ZileiPoliticaVai de tine dacă rămâi fără serviciu! Ministrul Violeta Alexandru, vestea serii despre șomeri

Vai de tine dacă rămâi fără serviciu! Ministrul Violeta Alexandru, vestea serii despre șomeri

Vai de tine dacă rămâi fără serviciu! Ministrul Violeta Alexandru, vestea serii despre șomeri
Bilanțul de un an prezentat de ministrul Muncii relevă faptul că instituțiile din subordinea ministerului sunt sufocate de formalism și ineficiență.

Inspecţia Muncii este ruptă de realitate şi de problemele transmise de cetăţeni, iar acţiunile de verificare nu sunt realizate cu seriozitate”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, la conferinţa de presă în care şi-a prezentat bilanţul la un an de la preluarea mandatului.

„În ceea ce priveşte Inspecţia Muncii, am cerut schimbarea paradigmei, în sensul în care verificările să se facă ţinând cont în primul rând de petiţiile oamenilor. Inspecţia Muncii este ruptă de societate şi de reacţiile pe care oamenii i le dau. Planurile lor de control sunt de o formalitate care mă îngrozeşte”, crede ministrul.

Nu este vocea oamenilor

„Inspecţia Muncii nu este în acest moment vocea problemelor oamenilor în domeniul relaţiilor de muncă şi caută orice justificare (…) În unele inspectorate teritoriale din ţară există disponibilitatea, din partea inspectorilor, din partea celor care lucrează, să asculte în primul rând sesizările oamenilor. În altele, sesizările se adună la inspectorul-şef, care le distribuie pe criterii care au la bază orice altceva mai puţin obiectivitatea şi eficienţa. Cert este că există mult formalism şi puţină eficienţă. (…) Acţiunile de verificări nu sunt făcute cu seriozitate”, a afirmat Alexandru.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a susţinut că nu încurajează inspectorii de muncă să facă exces de zel.

ANOFM, agenție de plăți

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) acţionează doar ca un secretariat care înregistrează persoanele care intră în şomaj.

ANOFM are un comportament pasiv cu efecte directe în piaţa muncii (…) Din păcate, se ocupă cu înregistrarea celor care intră în şomaj, deci este un simplu secretariat care preia aceste informaţii”, a menţionat Violeta Alexandru.

Aceasta a apreciat că ANOFM nu depune suficiente eforturi pentru a-i conecta pe şomeri cu angajatorii în căutare de forţă de muncă. „Nu văd o preocupare activă din partea ANOFM de a se conecta la angajatori (…) Din toate vizitele pe care le-am făcut în teritoriu am putut constata că există ofertă de muncă, în unele locuri din ţară chiar generoasă. Ea nu ajunge suficient la oamenii care îşi caută un loc de muncă”, a încheiat Violeta Alexandru.

 

 


Accesează: