Președintele, lovitură perversă pentru Iliescu! Adio, eroi și oameni de bine? „Nu și-a demonstrat utilitatea”
- Andreea Vlad
- 11 octombrie 2020, 07:00
Președintele Klaus Iohannis a întors în Parlament legea care a salvat de la desființare Institutul Revoluției. Încă de la început, acesta a generat numeroase controverse în spațiul public, care l-a considerat mai degrabă un mausoleu al fesenismului. Ceea ce era de demonstrat.
Președintele Klaus Iohannis a solicitat, vineri, Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanța de urgență a Guvernului Orban de desființare a Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu, subliniind că instituția ”nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”.
Inutil și imoral
”Mai mult”, precizează șeful statului, ”nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii”.
”Prin urmare, considerăm că soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. (…) Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate”, a mai transmis Klaus Iohannis Parlamentului în cererea de reexaminare a legii.
Guvernul Orban a adoptat, pe 30 decembrie 2019, ordonanţa de urgenţă prin care Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se desfiinţează.
Raiul sinecurilor
Executivul a motivat că „activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinţarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”.
De asemenea, în ordonanţă se precizează că „încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate”.
În document se menţionează că, „în fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfăşurate de organele de anchetă în „Dosarul Revoluţiei”.
Viziune manipulatoare asupra Revoluției
„Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorinţa conducătorilor instituţiei de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizaţii ale revoluţionarilor. Or, contrar raţiunii de funcţionarea a unei instituţii publice, Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluţiei Române din 1989 revine în actualitate”, se mai arată în actul normativ.
Institutul s-a aflat în 2019 în centrul unui scandal după ce a anunțat organizarea, pe 22 decembrie, a unui concert de omagiere a Revoluției din 1989, contra unei sume colosale: 300.000 de euro. După ce au apărut acuzații în spațiul public legate de faptul că respectivul concert ar fi o lipsă de respect față de victimele din Decembrie 1989, iar o parte dintre artiștii anunțați pe afiș s-au retras, concertul a fost anulat.
Pe 22 decembrie, Grupul pentru Dialog Social a cerut public desființarea Institutului. despre care a spus că este ”o sfidare la adresa memoriei noastre”.
Pe 10 iunie anul acesta, Senatul a respins, în calitate de for decizional, OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989 (IRR). În favoarea respingerii ordonanţei au votat 76 de senatori, 44 „împotrivă” şi 11 s-au abţinut.
La rândul său, senatoarea PNL Alina Gorghiu a apreciat că IRR s-a dovedit „a fi nimic mai mult decât un mausoleu dedicat fesenismului şi neo-comunismului, iar România anului 2020 nu are nevoie de aşa ceva”.
Sursa: G4media