De asemenea, USL a mai depus plângere penală şi împotriva a 15 lideri ai PDL.
"Aceasta este plângerea penală pe care USL, prin grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor, a depus-o azi sub nr. 13098 la PÎCCJ, prin care se cere începerea urmăririi penale împotriva a 15 persoane: Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, M.R. Ungureanu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicuşor Păduraru, Ioan Oltean, Sebastian Lăzăroiu, Andreea Paul", a spus Nicolăescu.
Mai exact, preşedintele interimar al PNL Bucureşti a susţinut că cele 15 persoane împotriva cărora s-a depus plângerea penală "au săvârşit fapte de denigrare şi de răspândire de informaţii false printr-o manipulare grosolană a opiniei publice, a organismelor europene şi internaţionale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internaţională şi internă şi a personalităţilor europene cu privire la situaţia din România".
Eugen Nicolăescu a menţionat că persoanele respective "au făcut afirmaţii referitoare la o lovitură de stat", dar şi la o aşa-zisă mineriadă, la distrugerea statului de drept, la acapararea justiţiei, la schimbarea procurorilor şefi de la Parchetul General şi DNA, la suprimarea funcţionării unor instituţii fundamentale, la răsturnarea democraţiei. Persoanele la care a făcut referire au fost Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, M.R.Ungureanu.
În plus, Nicolaescu a mai spus că "este de notorietate declaraţia Monicăi Macovei, care solicită organismelor europene suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European". Nicolăescu a mai completat că "acţiunile celor 15 persoane îndreptate împotriva României intră sub incidenţa Codului Penal, articolele 165 şi 168" şi a adăugat că a fost încălcat articolul 30, alineatul 7, care interzice defăimarea ţării şi a naţiunii.
"Declaraţiile publice au dus la împiedicarea activităţii autorităţilor publice române prin intimidarea lor şi supunerea lor presiunii internaţionale, având drept consecinţă crearea stării de pericol pentru economia naţională. S-a periclitat siguranţa economiei naţionale, stabilitatea monedei, siguranţa statului, credibilitatea ţării şi încrederea investitorilor în România", a mai spus Nicolăescu.