Uscatul rufelor în casă dăunează grav sănătății. Bolile pe care le putem dezvolta din cauza acestui obicei

Uscatul rufelor în casă dăunează grav sănătății. Bolile pe care le putem dezvolta din cauza acestui obicei

Uscatul rufelor în casă reprezintă un pericol pentru sănătate, susțin oamenii de știință din Scoția. Aceștia solicită dezvoltatorilor imobiliari să amenajeze spații speciale în fiecare clădire de locuințe pe care o construiesc.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că hainele puse la uscat în încăperi ameninţă sănătatea persoanelor predispuse la astm, rinită alergică şi alte tipuri de alergii.

Cercetarea a fost făcută de specialiştii de la Mackintosh Environmental Architecture Research Unit. Oamenii de știință au descoperit în foarte multe locuinţe un nivel de umiditate ridicat. Iar acest lucru se datorează rufelor puse la uscat în interiorul locuinței care produc o treime din umiditatea înregistrată, după cum relatează noi.md.

În aceste condiții, cercetătorii cer companiilor imobiliare să includă în viitoarele construcții de locuințe și spații spreciale destinate uscării rufelor. Aceasta pentru a elimina creșterea gradului de umiditate din aer și, implicit, posibilele pericole pentru sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numeroși oameni apelează la această soluție

Experţii instituţiei din Glasgow au studiat 100 de locuinţe și au descoperit că 87% dintre locatari își uscau hainele în interiorul locuinței, atunci când vremea era prea răcoroasă. Unul dintre cercetătorii ce au participat la deularea acestui studiu, Rosalie Menon, a declarat că majoritatea oamenilor nu conştientizau nivelul ridicat al umidităţii din aer.

„Intrînd în casele oamenilor am văzut că îşi uscau hainele în sufragerii, în dormitoare, unii îşi decorau la propriu casa cu hainele puse la uscat. Oamenii nu conştientizează că hainele spălate emit doi litri de apă în aer”, a afirmat Rosalie Menon.

Rufele uscate în interior provoacă o creștere a nivelului de umiditate

Cercetătorii au concluzionat că 75% din locuințele pe care le-au analizat prezentau un nivel foarte ridicat de umiditate a aerului. Iar acest lucru favorizează apariția acarienilor de praf. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că în casele în care hainele erau puse la uscat în interior, nivelul sporilor de mucegai era mult mai mare decât în celelalte.

Totodată, ca un loc comun, experţii au constatat că niciuna din casele studiate nu dispunea de locuri potrivite pentru uscarea hainelor. Astfel, oamenii erau nevoiți să-și usuce rufele în case. Drept urmare, aceștia au făcut un apel la dezvoltatorii imobiliari și la constructori, solicitând includerea unor spații cu destinație specială de uscător de rufe în viitoarele planuri imobiliare pe care intenționează să le dezvolte pe viitor.