Mircea Ursache are şanse să revină în funcţia de preşedinte al AVAS, pe care a deţinut-o şi în guvernarea Năstase, când a dat IPRS - Băneasa pe mâna omului de afaceri sirian.
Mircea Ursache a fost propus de PSD preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), funcţie pe care a mai ocupat-o şi pe vremea guvernării Năstase. În acea perioadă, el a fost implicat în scandalul privatizării IPRS - Băneasa, întreprindere care a fost dată pe mâna lui Omar Hayssam.
De altfel, cariera politică a lui Ursache a fost marcată de omul de afaceri sirian. Şi asta pentru că, în urmă cu aproape patru ani, acelaşi Ursache era dat afară din PSD-ul condus tot de Mircea Geoană, pentru colaborarea cu Omar Hayss am. Se întâmpla în martie 2005, în plin scandal al jurnaliştilor români răpiţi în Irak de afaceristul sirian. Atunci s-a descoperit că Omar Hayssam, până să ajungă terorist, era un personaj generos, care-i sponsoriza pe social-democraţi, printre beneficiari figurând şi filiala Ilfov, condusă de Gabriel Oprea. Mai mult, Hayssam era şi membru PSD, iar cel care-l înscrisese în partid era chiar Mircea Ursache. Drept urmare, acesta a fost dat afară rapid.
După sancţionare însă, s-a descoperit că Ursache nu avea legături doar cu Hayssam, ci şi cu influenţi lideri PSD, drept care a fost recuperat. În urmă cu un an, când PSD se împărtăşea din beneficiile guvernului PNL pe care-l susţinea din parlament, s-a încercat plasarea lui la conducerea Fondului Proprietatea. Liberalii l-au refuzat, astfel că a fost numit doar membru în Consiliul de Administraţie. Propunerea lui Geoană
Propunerea ca Ursache să fie la AVAS a fost prezentată chiar de Mircea Geoană la un Birou Permanent al PSD. Auzind-o, Marian Vanghelie a luat foc. Şi pentru că voia să-şi plaseze propriul om la AVAS, dar şi pentru că există o adversitate mai veche. În vara lui 2004, organizaţia de Bucureşti a fost decapitată de Adrian Năstase. La conducerea ei a fost pus un grup condus de Mircea Ursache. Vanghelie nu a uitat acest lucru şi îl consideră pe acesta parte a grupării lui Gabriel Oprea, cu prelungire în zona afaceriştilor Cocoş-Petrache- Bittner.
Se pare însă că, în final, Vanghelie a căzut la pace cu Geoană. L-a acceptat pe Ursache după ce omul său, Bogdan Georgescu, a primit postul de vicepreşedinte al AVAS. Un loc pentru Oprişan Cazul „Ursache“ nu este singura decizie „cu cântec“ a coaliţiei PSD-PDL. Pentru prietenii baronilor locali, guvernul a suplimentat şi numărul de funcţii de secretarde stat. LaMinisterul Dez voltării Regionale şi Locuinţei spre exemplu, pentru a respecta şi protocolul cu PSD, dar şi înţelegerile de partid, PDL-istul Vasile Blaga şi-a trecut în organigramă trei secretari de stat în loc de doi, ca până acum. Cum două dintre posturi au fost deja luate de PDL, pe cel de-al treilea ar urma să fie numit Iulian Matache, un fidel al baronului PSD Marian Oprişan, alintat de democrat- liberali „Portofel“.
Numit director al Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Vrancea în plin scandal al dosarului cu un prejudiciu de 8 milioane de lei, deschis de DNA pe numele lui Oprişan, viitorul secretar de stat este soţul preşedintei Judecă toriei Focşani, Daniela Matache. Legătura dintre cei doi şi baronul local a fost invocată de procurorii DNA pentru strămutarea procesului lui Oprişan de la Focşani la Cluj. Procurorii au susţinut la acea vreme că Oprişan se bucură de trecere în rândul magistraţilor, cărora le-a oferit cheile unor locuinţe de serviciu. Iulian şi Daniela Matache stau de mai mulţi ani într-o locuinţă de serviciu primită de la consiliul judeţean, pentru care plătesc o chirie modică.
Numărul de posturi de secretar de stat a fost ajustat şi la alte ministere. Astfel, la Agricultură şi la Transporturi a crescut de la 3 la 4, la MAE de la 4 la 5, la Economie de la 2 la 4, iar portofoliilor nou înfiinţate, Turism şi Tineret, li s-au alocat câte două astfel de funcţii. Verificaţi de servicii Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan garantează că oamenii împinşi în funcţii-cheie ar fi serios verificaţi de „o serie de autorităţi ale statului“. „Lista este trimisă spre verificare la o serie de autorităţi ale statului, care îşi spun un punct de vedere“, a fost explicaţia lui Stolojan pentru întârzierea cu care se fac numirile.
Potrivit unor surse democratliberale, ar fi vorba „inclusiv de SRI“, cu argumentul că „e normal să te asiguri că nu au probleme penale sau alte lucruri“. (A contribuit Silvia Vrânceanu)
NUMIRI
Transfer de la Stolojan la Boc
Cea mai apropiată colaboratoare a prim-vicepreşedintelui PDL Theodor Stolojan, Andreea Vass, a fost cooptată de premierul Emil Boc în guvern, pe o funcţie de consilier personal. Înainte ca Stolojan să se retragă din poziţia de premier desemnat, numele Andreei Vass era vehiculat în PDL pentru funcţia de şef al Cancelariei. Doctor în economie, Vass a intrat oficial în PDL în august 2008, fiind unul dintre experţii care au lucrat la programul de guvernare al democrat-liberalilor. Anterior, a făcut parte din stafful lui Stolo jan la Palatul Cotroceni şi apoi la Parlamentul European. În acelaşi val de numiri a fost oficializată şi revenirea la Garda de Mediu a lui Silvian Ionescu.