Un SCANDAL de presă din urmă cu 10 ani. BEATLES și BĂSESCU, pictați pereții Ministerului Apărării

Un SCANDAL de presă din urmă cu 10 ani. BEATLES și BĂSESCU, pictați pereții Ministerului Apărării

La etajul unu al sediului MApN, peretele principal al holului care despărțea cabinetul ministrului Apărării de cel al șefului Statului Major General avea o frescă de dimensiuni impresionante.

Realizată pe parcursul a peste nouă luni, în 1994, (Atenție, 1994) de pictorul Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei. Tema aleasă de Valentin Tănase fusese momentul Marii Uniri a lui Mihai Viteazul de la 1600.

Boierii Beatles

După 12 ani, unora dintre șefii MApN  le-a căzut greu că membrii trupei Beatles erau pictați pe post de boieri la Curtea Domnească. Deși, fresca suferise unele retușuri, de-a lungul anilor, iar legendarilor Beatles le fuseseră modificate mutrele pentru a liniști spiritele, șefii Armatei Române erau încă pe picior de război. Asta nu era nimic, dacă în pictură nu apăreau și chipurile unor șefuleți sau prieteni ai directorului Studioului de Arte Plastice al Armatei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de membrii Beatles, în frescă apărea colonelul Vasile Stancu, fostul șef de cabinet al ministrului Victor Babiuc, dând chip lui Mihai Viteazul.

Băsescu era de fapt socrul pictorului

Dar nenorocirea mare  era că  Traian Băsescu, căruia autorul frescei i-a îndesat o cușmă pe cap, apărea și el în tablou.

Un alt chip care apărea printre fețe de voievozi și sfinți era cel al generalului Alexandru Grumaz, fost prim adjunct al sefului Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pictorul Valentin Tănase a precizat, la vremea aceea, că este o practică des întâlnită ca în lucrări de artă să apara și personaje în viață, care au figuri expresive și că a fost opțiunea sa să aleagă subiecții, singurul care a insistat să fie și el pictat fiind generalul Grumaz.

Cât despre apariția lui Traian Băsescu, pictorul spunea că e vorba doar de o asemănare, în realitate el pictându-l pe socrul său, iar pe post de episcop l-a pictat pe tatăl său.

Autorul se jura, în 2006, că nu a primit niciun ban pentru opera sa