Omului de ştiinţă i s-a imputat că ar fi transmis secrete de stat Chinei, a anunţat luni avocatul acestuia, Ivan Pavlov.

Potrivit lui Pavlov, clientul său riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Pavlov a mai declarat că clientul său a citit prelegeri în China folosind documente care conțin doar informații academice din „open-source” (surse deschise). „Nu existau deloc secrete de stat”, a spus Pavlov, referindu-se la călătoriile lui Mitko în China, de două ori pe an, pentru a vorbi ca invitat.

Pavlov a negat faptul că clientul său a transmis secretelor de stat autorităților chineze

„Considerăm aceste acuzații ca fiind absurde”, a adăugat el, exprimând speranța că cazul trădării va fi eliminat înainte de proces. Mitko este consemnat la domiciliu din februarie, când autorităţile l-au acuzat pentru înaltă trădare. Pavlov spune că academicianul mergea de două ori pe an în China pentru a vorbi în calitate de conferenţiar invitat şi a negat că acesta ar fi divulgat secrete de stat autorităţilor chineze.

Mitko a fost de acord să culeagă informații „de natură militară” pentru serviciile secrete chineze din „interes egoist”, se arată în ordinul de arestare la domiciliu citat de site-ul de știri Meduza.

Medicul universitar în vârstă de 78 de ani a fost profesor invitat la Universitatea maritimă Dalian din China din 2016, călătorind acolo de două ori pe an pentru a susține prelegeri despre hidrofizică.

O sursă sub anonimat a declarat pentru Interfax că Mitko a transmis informații despre tehnologia de detectare a submarinelor în China între martie 2017 și martie 2018.

Academicul neagă acuzațiile împotriva lui

Mitko este unul dintre un șir de academicieni în vârstă acuzați sau condamnați pentru cooperarea cu state străine în ultimii ani.

„Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis străinilor presupuse materiale sensibile”, informează themoscowtimes.