Statele Unite ale Americii desfășoară trupe în România, Polonia și țările baltice în luna ianuarie, în cadrul măsurilor de sporire a securității în regiune. Anunţul a miercuri, dinspre oficialii americani și polonezi, potrivit postului de radio Vocea Americii, care citează Associated Press.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a precizat că în urma unei întâlniri cu Ben Hodges, comandantul trupelor terestre americane în Europa, la Zagan va fi desfășurată o brigadă blindată de luptă de la Fort Carson (statul Colorado), în timp ce un batalion va fi desfășurat începând cu data de 1 aprilie la Orzysz, în nord-estul Poloniei.

Oficialul polonez nu a precizat dacă devansarea calendarului este urmarea faptului că la 20 ianuarie Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA. În aceste condiţii, Pentagonul a precizat că desfășurarea forțelor americane în România, Polonia și țările baltice se desfăşoară conform calendarului prevăzut.

Astfel, la 6 ianuarie 2017 vor sosi în portul german Bremerhaven trupe americane, care vor fi desfășurate în Polonia, țările baltice și România. “Am încredere în semnalul foarte puternic, în mesajul pe care el îl va transmite, acela că Statele Unite, împreună cu restul NATO, sunt angajate față de descurajare”, a precizat generalul Ben Hodges.