Editura Evenimentul si Capital

UN NOU MISTER PE MASA COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETĂ: Cine le-a trimis date despre alegerile din 2009 lui Maior, Coldea, Kovesi și Dîncu | “Noi suntem Statul”

Laura Codruța Kovesi fusese anunțată de Geoană că va fi schimbată dacă el câștigă
Autor: | | 2 Comentarii | 11260 Vizualizari

Audierile comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 au debutat, ieri, cu mărturiile jurnalistului EVZ Dan Andronic, una dintre întrebările esenţiale ridicate în urma declaraţiilor fiind sursa informaţiilor pe care foştii lideri SRI le primeau în noaptea alegerilor, cu privire la rezultatele votului

Comisia specială de anchetă a Parlamentului privind alegerile din 2009 a fost înfiinţată după ce Dan Andronic a relatat în cadrul serialului „Noi suntem Statul” că în seara zilei de 5 decembrie, când a avut loc turul 2 al alegerilor, a mers în locuinţa lui Gabriel Oprea, unde i-a întâlnit în aceeaşi cameră pe Laura Codruţa Kovesi (la acea vreme Procuror General, n.red.), George Maior (directorul de atunci al SRI, n.red.), Florian Coldea (fost director operativ al SRI, n.red) şi Vasile Dîncu (sociolog), iar că aceştia se interesau telefonic de rezultatul alegerilor.„(…) toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special Diaspora era un subiect”, a spus Andronic la audiere. „Stând faţă în faţă cu doamna Kovesi, se primeau telefoane, au existat două telefoane pe care dna Kovesi le-a primit. În general, când cineva primea un telefon ieşea din încăpere, evita să discute cu ceilalţi. Cei din living auzeau o parte a conversaţiilor”, a adăugat el. „(...) ce-mi aduc aminte este ca dna Kovesi a ieşit o dată sau de două ori. Nu vedeam toată încăperea din locul în care mă aflam eu. George Maior, aflat în spatele meu, primea telefoane şi ieşea (…) Precizez că nu s-a stat la nicio masă, nu s-a băut niciun şpriţ, nu l-au sărbătorit nici pe Onţanu, nici Sfântul Nicolae, nici victoria lui Traian Băsescu”, a mai explicat Dan Andronic.


FOTO: George Maior, în prezent ambasadorul României în SUA, va fifi citat pentru o audiere în comisia parlamentară de anchetă„Toţi primeau date”

Jurnalistul EVZ a spus că înainte să ajungă acasă la Gabriel Oprea, Traian Băsescu l-a sunat şi i-a spus care este sondajul cel mai apropiat de realitate. „Mi-a spus că am câştigat alegerile cu 50,4%. Eu aveam alte date, mi-a spus că restul greşesc şi că la B1TV este sondajul real”, a relatat Andronic. El a continuat, la întrebările comisiei de anchetă, spunând că cei prezenţi în casă la Gabriel Oprea ştiau şi ei datele din acel sondaj de opinie. „În privinţa sondajului îl ştiau, aveau rezultatele, dar tehnologic vorbind, un sondaj la ora 21.00 îţi dă rezultatele de la ora 19.00, deci urmează să se mai voteze două ore, plus că mai erau voturi din Diaspora. Când ai o asemenea diferenţă, oricând rezultatul poate să fie invers”, a spus el.

Întrebat de deputatul Liviu Pleşoianu cui îi telefona Kovesi cu apelativul „Domnule Preşedinte” şi ce i se răspundea, Andronic a declarat la audiere: „Păi date primea toată lumea de acolo, şi Dîncu şi Maior şi Coldea. Nu ştiu să vă spun de unde primeau datele, dacă foloseau telefoanele mobile operative speciale ale STS care protejează convorbirile şi nu ştii cu cine au vorbit sau foloseau telefoane obişnuite”, a spus acesta. El a adăugat că „este clar” că Traian Băsescu avea date despre alegeri de la casa de sondaje care lucra la acea vreme cu PDL-ul.


FOTO: Pentru Florian Coldea, noaptea alegerilor putea deveni noaptea în care să plece ca ambasador în SudanAndronic a precizat că nu ştie dacă cei prezenţi acasă la Gabriel Oprea vorbeau cu STS, serviciul special de telecomunicaţii. „Ar însemna să intru în sfera speculaţiilor, chiar dacă aş avea impresia”, a declarat el în comisie.

Jurnalistul EVZ a mai relatat în comisia de anchetă că acasă la Gabriel Oprea a discutat cu sociologul Vasile Dîncu despre sondaje. „El fusese implicat tangenţial în realizarea acestuia (…) S-a discutat cum vin voturile, care este raportul de voturi între Geoană şi Băsescu”, a spus Andronic.


FOTO: Fostul vicepreședinte PSD, Vasile Dîncu, a făcut singurul sondaj care i-a liniștit pe invitații lui Gabriel OpreaAl doilea mare mister al anchetei

Unul dintre aspectele pe care membrii comisiei au fost interesaţi să-l desluşească a fost un alt eveniment relatat de Andronic.

„Un înalt demnitar îşi organizează ziua de naştere. Este invitat şi Preşedintele României, care participă la petrecerea în format restrâns. Erau la aceeaşi masă directori de servicii de informaţii, judecători cu rang înalt, procurori şefi, oameni politici, nu mulţi, 10-12 persoane. Aşteptat la intrare, Preşedintele este condus la masă, iar acolo i se spune, pe un ton tăios: Domnule Preşedinte, la această masă stă tot Statul! Noi vă garantăm al doilea mandat”, a povestit jurnalistul EVZ, într-un articol din 10 martie 2017.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu l-a întrebat pe Andronic, în timpul audierii, cine este demnitarul sărbătorit, cine i-a garantat Preşedintelui României al doilea mandat, când a avut loc întâlnire şi cine sunt cele 10-12 persoane aflate la faţa locului.

Cine au fost actorii

„Nu vă pot spune pentru că am datoria să îmi protejez sursele. Cineva mi-a relatat cu subiect şi predicat cine a fost la acea întâlnire. Am evitat să dau numele Preşedintelui pentru că am vrut să rămână o întâmplare- simbol, pe care am regăsit-o în memoria mea. Nu aş fi vrut să spun că e vorba despre Constantinescu, Iohannis sau Băsescu, pentru ca aş fi deturnat foarte mult demersul jurnalistic”, a spus el la audiere.

El a dezvăluit, totuşi, că printre participanţii la acea zi de naştere au participat şi unele persoane dintre cele aflate în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009. „În mod cert o parte din persoanele menţionate erau în acea încăpere”, a spus Andronic comisiei de anchetă.

Întrebările pe această temă au fost repetate şi de alt membru al comisiei, senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei parlamentare de control a SRI, fără să se ajungă la o concluzie. Tot deputatul Pleşoianu i-a mai „smuls” lui Andronic o dezvăluire. „Ne puteţi spune măcar dacă persoana care i-a spus Preşedintelui că îi poate garanta al doilea mandate era din zona serviciilor, din zona procuraturii, judecătorilor?”, a întrebat acesta.

„Din zona politică”, a răspuns Dan Andronic.

După audiere, Andronic a ţinut să precizeze, pe Facebook, că nu a spus în şedinţa comisiei de anchetă că Preşedintele despre care a povestit ar fi Traian Băsescu. „By the way, eu n-am spus că Traian Băsescu este președintele căruia i s-a garantat al doilea mandat! Ba chiar dimpotrivă..”, a scris jurnalistul EVZ.

Băsescu: „Le umpleam botul de sânge!”

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat recent, referitor la acest episod, că lui nu i-a spus nimeni că îi garantează al doilea mandat şi că nu a participat la nici zi de naştere de genul celei despre care a relatat Dan Andronic. „Vă imaginați că oamenii ăștia șiar fi putut vreodată permite să spună <>?! Că-i umflam, le umpleam botul de sânge pe loc”, a declarat Băsescu la un post de televiziune.

„George Maior era cel mai respectat din grupul aflat la Gabriel Oprea”

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI