Un mit spulberat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că alcoolul consumat moderat nu te ajută să trăiești mai mult

Un mit spulberat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că alcoolul consumat moderat nu te ajută să trăiești mai mult Sursa foto: dreamstime.com

Consumul moderat de alcool ar putea avea unele beneficii pentru sănătate, însă, un nou studiu sugerează că acest lucru s-ar putea să nu fie real. Cercetătorii de la Institutul Canadian pentru Cercetarea Consumului de Substanțe de la Universitatea Victoria au analizat mai multe studii publicate din 1980 și până în 2021 pentru a ajunge la o concluzie.

Cei care au consumat un pahar de alcool pe zi nu au prezentat o creștere semnificativă a duratei de viață în comparație cu cei care nu au consumat această cantitate de alcool. „ Studiul a constatat că un consum moderat de alcool are beneficii pentru sănătate, însă această concluzie nu se bazează pe studii științifice”, a spus cercetătorul principal, dr. Tim Stockwell, profesor la Institutul Canadian de Cercetare a Consumului de Substanțe.

Dr. Chris Tuell, director clinic al serviciilor de dependență la Universitatea din Cincinnati, Colegiul de Medicină, nu a fost implicat în studiu, dar a spus că descoperirile nu sunt surprinzătoare. „Nici o cantitate de alcool nu este bună pentru tine”, a spus el. „Studiile care au indicat că una sau două băuturi pot preveni accidentele vasculare cerebrale nu sunt adevărate”, a declarat medicul. „Tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral cresc constant cu cât oamenii beau mai mult alcool.”

Efectele consumului de alcool sunt influențate de mulți factori, a remarcat dr. Tuell. Acestea includ genetica/ADN-ul unei persoane, conținutul de apă din organism, metabolismul alcoolului în organism și orice problemă de sănătate mintală. „O cantitate mică de alcool poate fi la fel de problematică pentru unii oameni, mai ales dacă alcoolul a fost un mecanism de adaptare pentru factorii de stres”, a explicat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea riscului de deces

Noul studiu a constatat că a existat un „risc semnificativ crescut de mortalitate” pentru cei care beau o cantitate moderată de alcool pe zi. „ Deși femeile beau mai puțin alcool, riscul de a se confrunta cu diferite afecțiuni este mai mare”, a spus dr. Tuell. „Femeile absorb și metabolizează alcoolul diferit decât bărbații”.

În plus, procesul de îmbătrânire poate avea un impact asupra modului în care alcoolul afectează organismul, a spus el. „Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special pentru femei, apar modificări în modul în care organismul metabolizează alcoolul, mult diferit față de ce se întâmpla atunci când erau mai tineri”, a spus dr. Tuell, potrivit Fox News.