Un liberal rupe TĂCEREA. Blat PNL cu PSD în legea salarizării unitare | Exclusiv

Un liberal rupe TĂCEREA. Blat PNL cu PSD în legea salarizării unitare | Exclusiv

Cu toate că PSD a lăsat "la dospit" o săptămâna legea salarizării unitare și nu a depus-o în Parlament, atunci când va intra pe traseul legislativ, liberalii ar putea vota politic alături de social-democrați, de frica să nu-și piardă electoratul, a dezvăluit senatorul PNL, Florin Cîțu, pentru EVZ

"Până la urmă PNL trebuie să se decidă dacă are tăria de caracter să se opună unei legi populiste a PSD și să nu le fie frică să piardă voturi. Dacă nu poate să se opună unei legi socialiste, atunci nu se va opune și va mima un joc și va spune „vai e o lege care e bine să creștem salarii în sectorul public. Se va discuta și se va decide în BPN. Dacă se va decide politic să votăm legea, să fim cu ea, atunci oamenii vor vota politic. Așa a fost cu subvenția la porci. Există frica asta în PNL de a pierde alegători și atunci vor vota politic. Și atunci oamenii ca să nu supere alegătorii, vor vota cu PSD. Cum vor face oamenii diferența între PSD și PNL în viitor, asta e altă problemă. Dar deocamdată, așa se gândește. Se pare că politic asta e", a spus, pentru EVZ, Florin Cîțu, care este și membru al Comisie de buget-finanțe din Senat.

Celelalte două partide de opoziție, PMP și USR, vor proceda diferit cu privire la legea salarizării.Liderul senatorilor PMP, Dorin Bădulescu, a declarat, pentru EVZ, că partidul va avea amendamente la lege, atunci când ea va intra pe traseul legislativ. 

"Este posibil să avem amendamente. Dacă ea pote fi îmbunătățită cu singuranță așa vom proceda. O să studiem oricum problema impactului economic și a modului în care anumite profesii sunt puse înaintea altora. Mi-aș dori ca această lege să nu fie discriminatorie. În sensul că să nu avantajăm anumite profesii în detrimentul altora, poate la fel de importante. Este evident că medicii și profesorii trebuie să aibă întâietate, însă nu trebuie să ignorăm și alte profesii care aduc o contribuție importantă la dezvoltarea societății românești. Mi-aș dori să văd, pe lângă aceste propuneri de măriri și care ar fi sursele de finanțare pentru ele, pentru a fi sustenabilă o astfel de lege pe termen lung. Noi oricum am tras un semnal de alarmă legat de posibilitatea de a fi sustenabilă. Să sperăm și că toate aceste sume nu vor ajunge în consum", a explicat, Bădulescu, pentru EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia viceliderului deputaților USR, Cristian Seidler, este inacceptabil și iresponsabil ca legea salarizării, chiar și în varianta incompletă în care a fost prezentată de PSD să nu ofere nicio informație cu privire la impactul bugetar. 

"De ce alege totuși Guvernul să lucreze la această lege, după care s-o servească parlamentarilor PSD? Păi, pentru a eluda termenul de dezbatere de 30 de zile și ne spune să ne dăm cu părerea timp de o săptămână, ceea ce e inacceptabil. Cum putem să ne dăm cu părerea timp de o săptămână pe o chestiune de un asemenea impact în economie, în buget? Dacă Guvernul ar fi fost inițiatorul ar fi fost obligat să completeze cifrele la impactul bugetar. Dacă ar avea cifrele respective, ce reținere ar fi avut să le prezinte? Niciuna. La urma urmei ar fi fost date publice oricum. Înseamnă că nu le are. Dacă nu le are, atunci cum intri într-un asemenea proces fără să ai datele de bază. Când spui că impactul este de 10 miliarde lei pe an, păi 10 miliarde lei este diferența dintre ceea ce va fi suma pentru salarii și ceea ce este", a spus, pentru EVZ, Cristian Seidler, care este membru în comisia de muncă a Camerei Deputaților. 

Uniunea Salvați România va organiza marțea viitoare o dezbatere amplă în Parlament în care se vor consulta cu societatea civilă, cu patronatele din mediul privat, sindicatele pentru a vedea observațiile lor. Totodată, USR va solicita Guvernului toate datele pe care au despre subiect și să facă o largă consultare publică. USR va avea și amendamente pe această lege către ministerul Muncii condus de Lia Olguța Vasilescu.

Ulterior, partidul lui Nicușor Dan va depune și alte amendamente, după ce legea salarizării va fi depusă la Parlament.