Fost pușcaș marin britanic, găsit fără viață într-un parc. Era acuzat de spionaj pentru China

Fost pușcaș marin britanic, găsit fără viață într-un parc. Era acuzat de spionaj pentru China Moarte suspectă a unui britanic acuzat de spionaj pentru China. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un fost membru al Marinei Regale britanice, acuzat de spionaj în favoarea autorităților de la Hong Kong, a murit în circumstanțe inexplicabile, a anunțat poliția britanică.

Acuzații de spionaj în Marea Britanie

Matthew Trickett, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre cei trei bărbați acuzați la începutul acestei luni că au fost de acord să se angajeze în colectarea de informații, supraveghere și acte de înșelăciune care ar fi putut ajuta în mod substanțial serviciul de informații din Hong Kong de la sfârșitul anului 2023 și până la 2 mai.

De asemenea, procurorii au susținut că bărbații au forțat intrarea într-o adresă rezidențială din Marea Britanie la 1 mai.

Toți bărbații au fost eliberați pe cauțiune. Ei urmau să se prezinte vineri la Central Criminal Court din Londra pentru o audiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

China, spionaj

Aceștia nu și-au prezentat încă apărarea

Poliția din Thames Valley a declarat că Trickett a fost găsit mort într-un parc din Maidenhead, la vest de Londra. A fost găsit duminică după-amiază, în urma unei sesizări.

Poliția a precizat că o anchetă este în curs de desfășurare cu privire la „moartea inexplicabilă”:

„Familia sa a fost informată și este sprijinită de ofițeri", a precizat poliția într-o declarație.

Rapoartele presei britanice au declarat că Trickett a fost anterior membru al Marinei Regale. De asemenea, el a fost anterior angajat al Forțelor de Frontieră din Marea Britanie la Aeroportul Heathrow, înainte de a se alătura Home Office Immigration Enforcement la 21 februarie 2024, a raportat agenția de știri PA din Marea Britanie. De asemenea, a fost director al MTR Consultancy, o firmă de securitate înființată în aprilie 2021.

El a fost acuzat împreună cu Chi Leung (Peter) Wai, 38 de ani, și Chung Biu Yuen, 63 de ani.

China, spionaj

Bărbații au apărut la o scurtă audiere în instanță pentru a-și confirma identitățile pe 13 mai

Cei trei au fost acuzați de ajutorul oferit unui serviciu de informații străin și de interferență străină. Aceștia au încălcat Legea privind securitatea națională din 2023.

Legea a intrat în vigoare în decembrie și este menită să consolideze securitatea națională a Regatului Unit.

Poliția a declarat anterior că „serviciul de informații străine" în cauză era cel din Hong Kong.

Autoritățile din Hong Kong au confirmat că Yuen era directorul Biroului economic și comercial al Hong Kong din Londra.

Autoritățile chineze au denunțat acuzațiile de spionaj

Autoritățile chineze au spus că acestea sunt cele mai recente dintr-o serie de acuzații „nefondate și calomnioase" ale autorităților guvernamentale din Marea Britanie împotriva Chinei.

Guvernul din Hong Kong a cerut ca Regatul Unit să ofere detalii complete cu privire la acuzații. Ei au cerut și să protejeze drepturile directorului biroului comercial.

Acuzațiile de spionaj au apărut pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Marea Britanie și China. Oficialii britanici au fost din ce în ce mai vocali în a avertiza cu privire la amenințările la adresa securității din partea Beijingului.