Calendar Ortodox, 4 decembrie. Sfânta Muceniță Varvara, care a fost ținută în turn din cauza frumuseții ei
- Ramona Rotaru
- 4 decembrie 2024, 06:16
Ziua de luni, 4 decembrie, aduce credincioșilor spre pomenire pe Sfânta Muceniţă Varvara, care are o povestea de viață impresionantă. Frumusețea ei era de-a dreptul răpitoare, așa că părintele său i-a zidit un turn, unde a dus-o pentru a sta departe de privirile oamenilor.
Sfânta Muceniţă Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305), în cetatea Heliopolis (Egipt). Tatăl ei, Dioscor, un dregător păgân, o iubea ca pe ochii din cap, ba chiar îi venera frumusețea. Considerând că fiica sa este o comoară interzisă oamenilor simpli, acesta i-a construit un turn și a dus-o acolo alături de câteva slujnice. Fata admira frumusețile care o înconjurau și de multe ori se întreba cine a construit frumosul soare, ori luna și stelele.
Slujnicele i-au oferit un răspuns, însă ea a refuzat să crede cele auzite și își dorea cu ardoare să afle cine este creatorul corpurilor cerești. Cum cugeta ea cu privire la Creatorul lumii, stând singură în turnul ei, Dumnezeu a luminat-o brusc.
"Cugetat-am la toate lucrurile tale, la faptele mâinilor tale am gândit"
“Nu poate fi decât un făcător a toate acestea, unul singur a întemeiat lăţimea cerului şi a făcut greutatea pământului unul singur a făcut podoabele cerului şi unul singur a înfrumuseţat pământul cu copaci, flori, râuri şi izvoare de apă unde se adapă toate vieţiutioarele. Aşa Fecioara Varvara a ajuns singură la vorbele regelui David "Cugetat-am la toate lucrurile tale, la faptele mâinilor tale am gândit", Cu cât se gândea mai mult, cu atât își dorea mai mult să îl cunoască pe Dumnezeu.
Vestea frumuseții ei a început să se răspândească, iar curând și-au făcut apariția și primii pețitori. Dioscor s-a dus să vorbească cu ea despre căsătorie, însă Sfânta Muceniţă Varvara a refuzat cu vehemență, susținând că preferă să moară decât să devină soție cu forța. Când a auzit aceste vorbe, tatăl ei s-a gândit că libertatea o va face să cunoască plăcerile lumii și își va dori să se căsătorească. Tânăra fată a coborât din turnul ei și a cunoscut un preot, care se ascundea în haine de negustor. El a învățat-o totul despre Creatorul lumii și despre Iisus Hristos.
Sfânta Muceniță Varvara și-a găsit sfârșitul sub sabia propriului ei tată
Varvara asculta cu plăcere poveștile preotului și își dorea cu ardoare să fie botezată, lucru care s-a și întâmplat. Preotul a botezat-o cu Duh Sfânt în numele Sfintei Treimi, iar ea a început să se îndeletnicească cu post și rugăciune, promițând că își va păstra fecioria pentru Mirele ei din Ceruri.
În tot acest timp, Dioscor a poruncit construcția unei băi cu trei ferestre, însă tânăra s-a dus la muncitori și le-a cerut să o construiască cu trei ferestre, în numele sfintei Treimi, și a făcut semnul crucii pe marmura pereților de la răsărit. Urma degetului ei a creat o urmă, de parcă crucea ar fi fost cioplită de către meșteri. Când tatăl său s-a întorc acasă și a văzut baie, s-a mâniat, însă muncitorii i-au povestit ce s-a întâmplat. A chemat-o la el pe Sfânta Varvara și i-a cerut explicații. Iar ea a povestit to ce știa despre Sfânta Treime și despre Hristos. În acel moment, diavolul i-a întunecat mințile tatălui ei și a scos sabia să își ucidă propria fiică. Tânăra a fugit în munți, însă a fost găsită de tatăl ei și dată păgânilor pentru a fi pedepsită.
Iubirea pentru Hristos
Sfânta Muceniţă Varvara a fost chinuită în fel și chip, însă ea tot nu a renunțat la iubirea pentru Mirele ei. Cu cât era chinuită mai tare, cu atât iubirea ei pentru Hristos creștea și se ruga. Unul dintre călăii tinerei a fost chiar tatăl ei, care acum avea inima de piatră. Varvara a fost dusă la locul de execuție, iar pe drum ea se ruga pentru sănătatea tatălui ei.
Ajunsă acolo, a plecat capul sub sabia lui Dioscor și a fost decapitată. Sufletul ei s-a ridicat la ceruri, unde era așteptat de Hristos. Dioscor a fost lovit de trăsnet în timp ce se întorcea în cetate şi a fost ars de nu a mai rămas din el decât cenuşa care s-a împrăştiat în vânt.
Pe 4 decembrie, în calendarul ortodox 2021, mai sunt pomeniți:
- Sfântul Cuvios Ioan Damaschin;
- Sfântul Cuvios Ioan, episcopul Polivatului;
- Sfânta Muceniţă Iuliana;
- Sfinţii Hristodul şi Hristodula;
- Sfântul Mucenic Serafim, episcopul Fanarului.