Fondatorul WikiLeaks, la un pas să fie extrădat în SUA. Julian Assange a fost acuzat de spionaj

Fondatorul WikiLeaks, la un pas să fie extrădat în SUA. Julian Assange a fost acuzat de spionaj Sursa foto: Arhiva EVZ

La începutul săptămânii următoare Julian Assange va afla dacă va fi sau nu extrădat în SUA. Decizia legată de viitorul fondatorului WikiLeaks va fi luată de tribunal din Marea Britanie. Afaceristul ar urma să fie judecat în procesul legat de scurgerile de documente secrete americane.

Zi decisivă pentru Julian Assange

Luni, Înalta Curte din Londra urmează să ia decizia finală privind extrădarea australianului Julian Assange. Astfel, după 14 ani de procese, fondatorul WikiLeaks va afla verdictul judecătorilor. În urmă cu un deceniu, acesta a fost acuzat de spionaj.

Proces

Sursa foto: Arhiva EVZ

Avocații australianului s-ar putea adresa Curții Europene a Drepturilor Omului

Dacă Înalta Curte decide că extrădarea va avea loc, Julian Assange nu mai are alte căi de atac. Astfel, avocații săi se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceștia ar urma să solicite o ordonanță de urgență.

Apărătorii fondatorului WikiLeaks au afirmat că acesta ar putea fi transportat cu avionul în SUA, ar putea fi eliberat sau cazul său va fi tergiversat din nou.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am impresia că în această fază se poate întâmpla orice. Julian ar putea fi extrădat sau ar putea fi eliberat.”, a declarat soția acestuia.

Julian Assange, verdict după 14 ani de lupte în instanță

Dacă solicitarea de extrădare va fi respinsă, Assange va avea dreptul să facă recurs. WikiLeaks a publicat numeroase documente militare americane clasificate legate de  războaiele din Afganistan și Irak.

Julian Assange

Sursa foto: Arhiva EVZ

În Statele Unite ale Americii, australianul riscă o pedeapsă de 175 de ani de detenție. Acesta a fost arestat prima dată în anul 2010, în Marea Britanie. Acesta a fost acuzat în perioada respectivă de infracțiuni sexuale, care ulterior au fost retrase.

De atunci, fondatorul WikiLeaks a fost arestat la domiciliu și a petrecut șapte ani închis în ambasada Ecuadorului din Londra. Totodată, acesta a fost închis și în închisoarea de maximă securitate Belmarsh.