O minune naturală de care puțini turiști știu. Este situată într-o zonă unică a României

O minune naturală de care puțini turiști știu. Este situată într-o zonă unică a României

Cel mai mic areal al Vulcanilor Noroioși, o minune naturală în adevăratul sens al cuvântului, este un loc care nu ar trebui ratat, dacă ajungi în zonă. Peisajul pe care îl înfățișează vizitatorilor este diferit într-o oarecare măsură de celelalte areale care compun Vulcanii Noroioși.

O minune naturală din „seria” Vulcanilor Noroioși

În cadrul unei noi campanii de promovare a obiectivelor turistice, dar și a tradiţiilor şi legendelor din „Ținutul Buzăului”, Consiliul Judeţean Buzău (CJ Buzău) prin Serviciul Dezvoltare şi Promovarea Turismului și-a propus realizarea săptămânală a unui videoclip de promovare turistică, cu o durată de 90 secunde. Videoclipurile, postate pe paginile de Facebook şi Instagram „Descoperă Buzăul” și pe conturile pentru promovare turistică ale CJ Buzău sunt realizate chiar de consilierii pe probleme de turism din cadrul instituției.

Fierbătorile de la Beciu, o minune naturală

Primul obiectiv turistic promovat în cadrul campaniei prezintă „Fierbătorile de la Beciu”. Obiectivul menționat este în fapt unul dintre cele patru areale – cel mai mic - din zona Vulcanilor Noroioși, care a primit abia în 2021 statutul de rezervație naturală „de interes local”.

„Vulcanii Noroioși sunt grupați în patru areale: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fierbătorile sunt situate în nordul localității Berca și reprezintă craterele cu o formă aproape circulară, care conțin noroi lichid. Gazele care ies la suprafață agită noroiul fiind dată impresia că acesta fierbe.

Vulcanii Noroioși. Buzău

Vulcanii Noroioși. Foto: Consiliul Județean Buzău

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se află în partea centrală a depresiunii Berca pe un platou arid, de formă circulară, unde există numeroase aparate active de 2-3 m și fosile de 6-8 m, dezvoltate pe o suprafață de 22 ha. Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici sunt ceva mai reduși ca înălțime și număr, excepție făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.

La Beciu, vulcanii sunt situați pe o suprafață restrânsă, în apropierea drumului Beciu-Arbanași, activitatea acestora constând mai mult în fierbători,” se menționează pe pagina CJ Buzău.

Un loc greu de găsit fără ghizi

La rândul lor, realizatorii clipului de prezentare arată că: „Fierbătorile sunt bălți de noroi care bolborosesc neîncetat. Aici poți vedea cele mai multe, dar și unele dintre cele mai spectaculoase erupții. Cele mai mari dintre fierbători erup la fiecare câteva secunde”, spun realizatorii clipului de prezentare.

Locul este greu de găsit fără ghizi locali, iar pe hartă s-ar putea să nu îl observi.

„Fierbătorile de la Beciu sunt o atracție turistică uimitoare, care îmbină în mod armonios frumusețea naturii cu un trecut geologic fascinant. Recomandarea noastră este să parcurgeți drumul de 2 kilometri, de la Pâclele Mari până la Fierbătorile de la Beciu, pe jos sau cu bicicletele”, precizează autorii filmulețului de promovare.

În ultimii ani, Serviciul Dezvoltare şi Promovarea Turismului a desfășurat numeroase proiecte pentru promovarea turistică a zonei judeţului Buzău. Cea mai mare realizare a echipei este, de departe, recunoaşterea „Ţinutului Buzăului” ca Geoparc Internațional UNESCO.