Evenimentul Zilei > Actualitate > Un fost primar irlandez RUPE TĂCEREA după ce a vizitat România: Sunt un IDIOT
Un fost primar irlandez RUPE TĂCEREA după ce a vizitat România: Sunt un IDIOT

Un fost primar irlandez RUPE TĂCEREA după ce a vizitat România: Sunt un IDIOT

Andrew McGuinness, fostul primar al orașului irlandez Kilkenny, a vizitat în toamnă oraşul Beclean unde a participat în calitate de invitat special la Festivalul Celtic.

Ei bine, impresionat de ceea ce a văzut în orașul de pe Someș, din județul Bistrița-Năsăud, dar și în împrejurimi, bărbatul în vârstă de 35 de ani a scris un editorial despre călătoria sa în România. Mărturisirile sale despre Transilvania au venit la câteva luni după vizita sa și au apărut în ediția din această săptămână a publicației „Kilkenny People", unul dintre cele mai cunoscute ziare din zona de sud-est a Irlandei, potrivit voceatransilvaniei.ro.

„La trei zile după ce mi-am încheiat mandatul de primar al orașului Kilkenny am acceptat invitația de a călători în România pentru a lua parte, în calitate de muzician la Festivalul Celtic, din orașul Beclean, situat în Transilvania. Nu am fost niciodată înainte în România, nu am știut nimic despre zona respectivă sau despre festival și nu știam la ce să mă aștept, dar am sărit imediat în această mini-aventură știind că sunt pe mâini sigure cu Ovidiu Filip, sau Philly cum îi spunem noi toți în Kilkenny", scrie Andrew McGuinness în introducerea sa.

"Când te uiți dincolo de clădiri și vezi că orașele sunt înconjurate de peisaje care îți taie răsuflarea, câmpuri verzi și lanțuri muntoase impresionante, pe care nu ai cum să le observi la prima vedere, realizezi că România pe care ți-o imaginai, locul despre care aveai anumite rezerve înainte de a ajunge aici, nu este deloc acela pe care ți l-ai închipuit.

În opinia mea, ce crede majoritatea de aici despre România subliniază ignoranța umană la cel mai jos nivel. Judecăm prea devreme și credem poveștile negative mult mai repede decât acelea pozitive. (…) M-am simțit ca un idiot fiindcă am crezut ce e mai rău. România este de fapt o țară minunată, plină de istorie, cultură, mâncare gustoasă și vreme bună. Dar, cel mai important, are cei mai prietenoși oameni pe care i-am cunoscut. Nu mi-ar ajunge cuvintele de bine să exprim ceea ce simt față de toți oamenii pe care i-am cunoscut la Beclean", a mai adăugat  McGuinness.