Ca urmare a acestui fapt, incapacitatea temporară de muncă a pacienților pozitivi trebuie să fie plătită în proporție de 100%, în timp ce până acum primeau, pentru perioada spitalizării și izolării, mai puțini bani.

Acordarea unei indemnizaţii de 100% din salariul brut pentru bolile contagioase din categoria A ”porneşte de la premisa că angajatul nu este responsabil de contactarea bolii, ea nu depinde de comportamentul acestuia, ci de al celor care i-au transmis-o”, a explicat, zilele trecute, medicul Adrian Wiener, senator. Acesta a amintit cazurile colegilor săi, medici, care, la locul de muncă îngrijind alți pacienți, s-au infectat cu SARS COV-2.

Odată cu adoptarea HG 432/ 2020, pacienții pozitivi urmează să beneficieze de drepturi bănești suplimentare. Aceasta hotărâre de guvern pentru aprobarea Listei cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asigurații beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, de 100% din salariu, a inclus și COVID-19 pe listă, în urma diligențelor făcute de Avocatul Poporului.

”Instituția s-a sesizat din oficiu în data de 30 aprilie 2020, și a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Sănătății să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în HG 1186/2000”, a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, Avocatul Poporului.

Amintim și că, luna trecută, Avocatul Poporului, argumenta necesitatea unei astfel de decizii deoarece ”potrivit specialiștilor, boala este extrem de contagioasă și cu o arie de răspândire foarte mare. În prezent conform legislației în vigoare, cei aflați în incapacitate temporară de muncă din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizație plătită în proporție de nu mai 75%”.

Conform ultimelor informații comunicate oficial, în România s-au înregistrat, până vineri la ora 13,00, un număr de 20.103 pacienți confirmați cu COVID-19. Dintre aceștia, un număr de 14.145 au fost vindecați. Alte 2.395 de persoane se aflau în carantină, iar peste 95.800 de cetățeni erau în izolare. Vineri erau înregistrate un număr de 1.308 de decese, conform Institutului Național de Sănătate Publică.