Ultimele zile, ultimele ore

Ultimele zile, ultimele ore

Istovit de nesomn, Patriarhul a hotarat sa se opereze indiferent de riscuri.

Patriarhul Teoctist si-a petrecut ultimele ore din viata la Spitalul Clinic Fundeni, unde s-a internat abia duminica seara. Ajunsese la capatul puterilor, dupa ce noapte de noapte, timp de doua luni, s-a trezit la fiecare jumatate de ora din cauza afectiunii urologice de care suferea (prostata).

Desi era constient ca problemele sale cu inimia si tensiunea crescuta erau un risc in plus pentru operatie, Patriarhul Teoctist era hotarat sa se opereze. „Vineri seara am primit un telefon de la parintele Pop, un apropiat al Prea Fericitului. M-a intrebat daca Patriarhul poate sa vina la un consult si am stabilit ca a doua zi sa merg sa il examinez la Patriarhie. Avand in vedere varsta Domniei Sale, afectiunile de care suferea si caldurile de afara, am hotarat ca e mai bine sa merg eu acolo”, spune profesorul Ioanel Sinescu, seful Clinicii de Urologie si Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni.

Avea tensiunea mare

Medicul povesteste ca Teoctist era o persoana meticuloasa, care isi respecta cu strictete tratamentele, atat cele pentru inima, cat si cele pentru prostata. Avea chiar un registru cu investigatiile pe care le facuse de-a lungul timpului. „Analizele sangelui ii iesisera bine, insa valorile tensiunii erau mari”, explica profesorul Sinescu.

Medicul povesteste ca la prima intalnire i-a prezentat toate posibilitatile de interventie existente: sonda urinara permanenta, operatia clasica si cea endoscopica. „A refuzat total prima varianta pentru ca dorea sa se poata deplasa. Isi planuise pentru toamna o conferinta la Sibiu”, spune medicul, adaugand ca, in cele din urma, a ales varianta cea mai moderna, cea endoscopica.

Pacientii i-au sarutat mana

Medicii care l-au internat duminica seara in rezerva numarul 8 povestesc ca era un om foarte modest si nu incerca sa isi ascunda boala. A stat de vorba cu pacientii care l-au recunoscut, i-a lasat pe cativa sa ii sarute mana.

„Nu ii era frica de operatie. Cand i-am vorbit despre riscurile interventiei mi-a spus ca Dumnezeu va veghea asupra noastra, iar cand i-am explicat cum trebuie sa se pregateasca inainte de operatie, sa nu bea si sa nu manance, mi-a spus ca se simte ca la Marea Impartasanie”, povesteste doctorul Sinescu. Medicilor care il ingrijeau le spunea ca ziua operatiei va fi pentru el una de sarbatoare, fiindca va scapa de suferinta.

„In noaptea dinaintea operatiei nu a reusit sa doarma. Cand am intrat in salonul lui, la ora 6.00 dimineata, abia atipise. O ora mai tarziu am mers impreuna cu anestezistul si i-am explicat ce medicamente ii sunt interzise si care ii sunt permise”, isi aminteste medicul.

Episoade de stop cardiac

Operatia a inceput la 8.30 si s-a terminat in jurul orei 10.00. Complicatiile la inima au inceput sa apara la pranz, dupa ce Patriarhul se trezise din anestezie si apucase o ora si jumatate de liniste in sectia de terapie intensiva. In aceasta perioada de timp, Teoctist nu a vorbit nimic, ci a comunicat prin gesturi.

Dupa operatie „l-am conectat cu opt perfuzii la aparatele de oxigenare si la monitoare, astfel incat sa-l putem urmari”, detaliaza profesorul Sinescu.

Medicul afirma ca nu a fost vorba despre o interventie grea si ca evolutia postoperatorie a fost una buna pana cand au inceput tulburarile de ritm cardiac. La ora 17.00 inima sa a cedat definitiv.

CV

Profesorul Ioanel Sinescu

Data si locul nasterii: 1951, 8 decembrie, Iasi

Educatie: Universitatea de Medicina si Farmacie, Bucuresti

Cariera:

> Profesor de Chirurgie Urologica la U.M.F. „Carol Davila” - Bucuresti.

> Prorector al UMF „Carol Davila” - Bucuresti

> Directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti

Specializari:

> 1990, Israel, Tel Aviv, transplant renal

> 1991-1992, Franta, Paris, chirurgie oncologica, reconstructiva si transplant renal

> 1993-1994, SUA, pregatire in transplant renal

> 1995, Minnesota, transplant de pancreas

Cititi si:

Noul Patriarh va fi ales prin vot

Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu

A inceput deja lupta in Sinod

BICHIR: Incepe negocierea voturilor

Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca

Profetia unui preot grec

Priveghi cu credinciosi si politicieni

Ne puteți urmări și pe Google News