Uleiul refolosit la prăjit. Cât de sigur este pentru sănătate

Uleiul refolosit la prăjit. Cât de sigur este pentru sănătate Sursa foto: Cristina Alexe | Dreamstime.com

Scumpirile din ultima vreme, la produsele alimentare de bază, le determină pe gospodine să găsească soluții pentru a face economii. Iar una dintre aceste posibile opțiuni este refolosirea uleiului de gătit, la prăjit.

Uleiul refolosit de prea multe ori, la prăjitul alimentelor poate crea probleme de sănătate pentru consumatori. Drept urmare, orice gospodină trebuie să aibă în vedere acest lucru, indiferent cât de strâmtorată ar fi.

Uleiul refolosit la gătit

Reutilizarea uleiului de prăjit este una dintre problemele cu care se confruntă mai toate gospodinele. Oricare dintre acestea ar dori să știe de câte ori poate găti cu ulei, înainte de a pune în pericol sănătatea celor dragi. Experții în nutriție clarifică de câte ori uleiul poate fi refolosit în siguranță.

Pe piață există mai multe tipuri de ulei, fiecare cu proprietățile sale. Iar o gospodină trebuie să țină cont de acestea atunci când gătește cu uleiul vechi. Unele tipuri rezistă la mai multe procese de prăjire a alimentelor, iar altele la mai puține.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod ideal, de fiecare dată când gătește, o gospodină trebuie să folosească ulei proaspăt, nou. Aceasta deoarece, după fiecare utilizare, în uleiul refolosit se acumulează diferiți compuși dăunători pentru sănătate.

Cu ce putem înlocui uleiul

Ulei Sursa foto: Piman Khrutmuang | Dreamstime.com

De câte ori poate fi utilizat uleiul

Așa cum arătm există mai multe tipuri de ulei care se folosește la prăjitul alimentelor. Cele mai folosite sunt uleiurile de măsline, de floarea-soarelui, de porumb sau de soia. Toate rezistă până la 25 de cicluri de prăjire, după cum indică Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU). Însă, pe măură ce gătim cu uleiul refolosit acesta devine din ce în ce mai toxic. Drept urmare, trebuie păstrat în bune condiții, scrie elespanol.com.

Potrivit Agenției Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN), este recomandabil să se folosească un ulei nou, la fiecare prăjire. Depinde, însă, și de alimentele care se pregătesc, de cantitatea și de calitatea uleiului în sine. Toți acești factori vor face ca uleiul refolosit să poată fi folosit mai mult sau mai puțin.

ulei

UIeiul de măsline sursa foto - Dreamstime

Uleiul refolosit doar în anumite condiții

Specialiștii enumeră condițiile în care trebuie păstrat uleiul pentru a fi refolosit de până la 25 de ori:

  • Trebuie păstrat departe de sursele de căldură și de lumină, altfel va oxida sau va râncezi;
  • Temperatura de prăjire nu trebuie să depășească 180 de grade Celsius;
  • Alimentele trebuie prăjite în cantități mici, între 150 și 200 de grame pe litru de ulei;
  • Friteuza trebuie acoperită pentru a evita contactul cu oxigenul care duce la alteare mai devreme decât ar trebui;
  • Uleiul refolosit nu trebuie să se răcească de tot între reprizele de gătit;
  • Uleiul alterat trebuie schimbat când capătă o nuanță roșiatică, face spumă și nu se mai încălzește aproape deloc.

Uleiul alterat nu trebuie aruncat în toaletă sau vărsat la canal deoarece contribuie la poluarea apei. Este recomandat să fie depozitat într-un recipient special și predat centrelor de colectare.