UDMR consideră că a fost vorba despre o provocare care a avut ca scop discreditarea maghiarilor, se arată într-un comunicat publicat vineri pe site-ul partidului.

„Consiliul Regional al Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc consideră că acoperirea, cu saci negrii, a crucilor amplasate de administrația locală a orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului este o provocare și se delimitează atât de acțiune, cât și de persoanele care au comis-o.

Avem convingerea că această acțiune a avut că scop discreditarea comunității maghiare din România și distragerea atenției de la ilegalitățile autorităților locale din Dărmănești. Liderii comunității maghiare din România nu au recurs, nici astăzi, și niciodată în ultimii treizeci de ani, la instrumente care contravin principiilor democratice, care încalcă drepturile sau aduc afront demnității unei comunități.

Insinuarea, conform căreia UDMR ar avea orice legătură cu această acțiune condamnabilă, este inacceptabilă. Facem apel la toți cetățenii, indiferent de etnie, să nu lase loc incitării la ură. Somăm administrația locală a orașului Dărmănești să înlăture monumentele amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului” se arată în comunicatul semnat în numele Consiliului Regional al Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc de către Antal Arpad, primar UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe.

Pe de altă parte, vineri seară, la Antena 3, George Simion, candidatul independent la europarlamentare  agresat de mai multe persoane de etnie maghiară, îl identifica drept unul dintre atacatori chiar pe viceprimarul UDMR al comunei Sânmartin, Antal Laszlo.

Autoritățile locale au declanșat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenția premierului Dăncilă.

Pentru a nu se mi înregistra astfel de evenimente, în cursul nopții de joi spre vineri, cimitirul a fost păzit. De asemenea, autoritățile au și scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.