Turism în Capitala Culturală Europeană 2010

Turism în Capitala Culturală Europeană 2010

Românii pot opta pentru o vacanţă de toamnă în Capitala Culturală Europeană 2010 - Pecs, Ungaria.

Fost oraş minier, cu o populaţie de numai 160.000 de locuitori, Pécs a devenit un punct de referinţă pe harta turistică a Europei după ce, în anul 2000, a intrat în Patrimoniul UNESCO. Motivul: în fosta capitală a Panoniei romanii au construit, în secolul IV, o serie de morminte subterane deasupra cărora au fost ridicate capele de rugăciune, aici fiind descoperite primele reprezentări simbolice ale lui Iisus Hristos.

Băi cu vin şi tratamente cu struguri

Turiştii români, în special cei din zona de vest a ţării, pot ajunge cel mai uşor la Pécs cu maşina, fiind vorba despre o distanţă de 300 de kilometri de la graniţa cu România. În plus, cele mai importante obiective turistice din zona Pécs se află pe o rază de 20-30 de kilometri de oraş. Astfel de exemple sunt băile cu apă sulfurată de la Harkany, atestate din 1850, (24 kilometri de Pecs) sau spa-ul de patru stele de la Cramele Gere, în Villanyi (36 kilometri de Pecs). Cramele Gere sunt unul dintre cei mai apreciaţi producători de vin din Ungaria, iar familia Gere le oferă turiştilor care le trec pragul de la mâncăruri pregătite de chef până la băi cu vin roşu sau tratamente corporale cu extracte din struguri. Iar o noapte de cazare în hotelul de patru stele costă sub 50 de euro. "Scopul nostru este ca oaspeţii care ne devin clienţi să fie fascinaţi de ceea ce văd, de ceea ce simt, de trataţia primită. Pur şi simplu nu am vrea ca ei să găsească aici nişte preparate pe care le-ar putea mânca oriunde altundeva, ci să revină aici, pentru că aşa ceva nu mai primesc niciunde", explică Katalin Gerene Weber. Datorită afacerilor familiei Gere, oraşul Villanyi (cu o populaţie de 2.500 de locuitori) a înfiinţat primul traseu turistic viti-vinicol din ţară.

Moşia renascentistă de la Bikal

Un alt obiectiv turistic ce merită vizitat este satul renascentist de la Bikal, situat la kilometri 48 de Pecs, un adevărat parc tematic unic în Europa. Cei 200 de angajaţi locuiesc în interiorul parcului şi sunt dresori de ulii şi şoimi, călăreţi neînfricaţi, cavaleri gata să tragă la ţintă cu arcul, croitorese, vrăjitoare, povestitoare, ţărănci şi ţărani, un călugăr, spadasini şi cântăreţi medievali la lăută. Moşia renascentisă întinsă pe 7,5 hectare s-a deschis în aprilie, iar jumătate din investiţia de 8,4 milioane de euro a fost asigurată din fonduri europene.

"Proprietarul Kollár László s-a gândit acum trei ani că ceva lipseşte nu numai Ungariei, ci şi Europei, un parc tematic sub forma unei moşii renascentiste. Lucrările au început în 2008. Acum funcţionează pe trei direcţii: pe de o parte facem lumea să se distreze, oferim masă şi băutură în trendul evului mediu, acţionăm pentru păstrarea tradiţiilor, nu numai maghiare, ci europene, în deplinătatea lor, pentru că arătăm celor interesaţi cum se făceau lucrurile în alte vremuri şi punem, în al treilea rând, meseriile tradiţionale (croitor, fierar, etc) pe primul loc, şi chiar ne gândim ca peste iarnă să facem un fel de cursuri sau traininguri de câteva zile, în care cei interesaţi de tradiţii să vină şi să înveţe prelucrarea metalului şi altele“, a declarat Betti Gelencser.

EVENIMENTE

Festivaluri pentru toate gusturile

Vineri, va începe la Pécs cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Cântece de Pahar (Wine song festival), iar până pe 27 septembrie turiştii sunt invitaţi la Festivalul Internaţional de Dans Contemporan. Nici cinefilii nu sunt uitaţi: între 2 şi 10 octombrie, are loc Cine – Pecs, un festival internaţional de film. Amatorii de teratru pot viziona spectacolul premiat de UNITER al naţionalului clujean, pe scena din Pecs cu piesa "Trei surori", în regia lui Tompa Gabor. Apoi, pe 14 octombrie începe “Podul de jazz" Osijek - Novi Sad – Pécs, iar în aceeaşi zi, în Piaţa Kossuth, are loc spectacol de muzică contemporană, organizat de Nicolas Frize. Şi nu în ultimul rând, între 4 şi 6 noiembrie e programat "East – West Passage" – un eveniment cu muzică din Balcani. Din ofertă nu lipsesc nici expoziţiile, unele dintre ele găzduite de casa memorială a lui Victor Vasarely sau Zsolnay Vilmos.

Ne puteți urmări și pe Google News