In institutia care face legea in domeniul energiei, aproape jumatate dintre angajati sunt sefi.
Dosarul „Energia”, in care sunt anchetate contractele privilegiate cu statul incheiate de „baietii destepti”, a adus in lumina si institutia care face legea pe piata energiei: Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Autoritatea este pe cale sa bata toate recordurile in privinta numarului de sefi. Din 107 salariati ai ANRE, 41 au functii de conducere, iar 20a dintre angajatii institutiei, aflata in subordinea primului-ministru, sunt rude.
Mai mult, o casiera si o administratoare au fost promovate in aceste pozitii din cea de femei de serviciu. Decizia de reincadrare profesionala a fost semnata de actualul vicepresedinte al ANRE, Nicolae Opris, cel care a detinut functia de presedinte pana saptamana trecuta, cand a fost inlocuit de primul-ministru.
Nicolae Opris este urmarit de DNA, fiind acuzat de subminarea economiei nationale in acelasi dosar in care este anchetat si Codrut Seres, fost ministru al economiei. Opris este cercetat in „Dosarul Energiei” atat in calitatea pe care o detinea la ANRE, cat si in cea de fost sef al Serviciului de contracte din Hidroelectrica.
Fiecare sef cu subalternul lui
La ANRE este cea mai mare densitate de sefi pe metrul patrat dintre toate institutiile publice: aproape jumatate din personal detine o functie de conducere. Sunt platiti un presedinte, un vicepresedinte, un sef de cabinet, 12 directori si 26 de sefi de serviciu.
Asta in coditiile in care institutia are doar sase departamente. In 2005, pe statul de plata al ANRE figurau 87 de persoane, iar in prezent sunt remunerate 107 persoane. Numarul sefilor a ramas acelasi: 41.
In plus, multi dintre angajati sunt rude, iar institutia este doar o prelungire a caminului personal. La ANRE, intre 18 persoane exista relatii de rudenie, un tip de „famiglia” din energie: sot-sotie, frate-sora, mama-fiica.
Nicolae Opris, actualul vicepresedinte si fost presedinte al institutiei, o are subalterna pe sotia sa, Antoaneta Opris, expert in cadrul Serviciului de Reglementari Tehnice.
Cei doi au fost colegi si la Hidroelectrica, de unde ea s-a transferat cu patru ani inaintea sotului. Doamna Opris lucreaza in cel mai important departament al Autoritatii, cel care elibereaza licentele de furnizare de energie electrica pentru firmele private si in care se stabileste pretul megawattului.
Georgeta Stanciulescu, sef la Serviciul Promovarea Resurselor Regenerabile si a Cogenerarii, este colega cu fiica sa, Ana Stanciulescu, consilier juridic la ANRE. In aceeasi situatie se afla si Cornelia Dumitrescu, care lucreaza in acelasi departament - Serviciu atestari - cu fiica sa, Cristina Tepordei.
„Famiglia” din energie
Perechile sot-sotie sunt si mai multe. La fel ca seful Opris, alti patru angajati ai institutiei au consoartele aproape de ei si la locul de munca. Adrian Borotea, inainte sa plece la CEZ Romania - companie care a preluat Electrica Oltenia - pe pozitia de director Afaceri Corporatiste, a fost seful Serviciului juridic din ANRE. Sotia sa il secunda, fiind angajata pe post de expert.
Adrian Borotea a parafat colaborarea dintre ANRE si faimoasa firma de avocatura „Bostina si asociatii”, in perioada in care lucra la Autoritate. Daniel Onofrei este angajat la Serviciul atestari si coleg cu sotia sa, Florentina Onofrei, de la Biroul de gestiune.
Maria Dima si Veronica Enache au, de asemenea, privilegiul de a lucra in aceeasi institutie cu partenerii lor de viata, soferi la ANRE. In cazul Mariei Manicuta, director general la Departamentul infrastructura, situatia este si mai controversata.
Ea beneficiaza de un cumul de functii si este remunerata atat ca reglementator, cat si pentru postul pe care e titulara. Aceeasi institutie, doua salarii.
Potrivit unor surse din interiorul ANRE, sotul ei este nepotul lui Aurel Leca, nume foarte cunoscut pe piata energetica - fost presedinte la RENEL si director general la Grivco Energy, compania patronata de Dan Voiculescu.
Leca i-a fost si nas de cununie Mariei Manicuta. Alaturi de ea, la ANRE a fost incadrat si fratele ei Ion Stancu, incepand din noiembrie 2005. Nicolae Opris, fostul presedinte al Autoritatii, ne-a declarat ca la venirea lui la ANRE, in februarie 2005, a gasit „aceasta situatie, care dateaza din 2001”.
De la matura la ghiseu Fostele femei de serviciu impart banii de salariu Traseele profesionale din ANRE sunt pline de surprize. Din femeie de serviciu poti ajunge administrator printr-o simpla semnatura. Nicolae Opris, fost presedinte al Agentiei pana saptamana trecuta, a schimbat destinul profesional a doua angajate prin decizia 1399/2005.
Prin acest document, Mihaela Iacob si Cornelia Stan au trecut din functia de ingrijitor in pozitii superioare la Biroul gestiune mijloace fixe (BGMF). Mihaela Iacob a devenit casier la Serviciul management financiar, iar Cornelia Stan a renuntat la ocupatia de femeie de serviciu si a avansat la gradul de administrator la BGMF.
Purtatorul de cuvant al ANRE, Victor Alicus, contactat telefonic de EVZ, s-a aratat surprins de intrebarea pusa in legatura cu promovarea celor doua ingrijitoare: „Pe mine sa ma intrebati de pretul energiei, nu despre asemenea lucruri. Nu stiam de aceasta decizie.” Pentru Nicolae Opris hotararea a fost una fireasca. Fostul presedinte ne-a declarat ca a dat „pur si simplu o decizie”.
O istorie de noua ani
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) este unul dintre cei mai importanti pioni de pe piata energiei electrice. Institutia publica este subordonata direct primului-ministru.
La ANRE se stabileste pretul de tranzactionare a megawattului si se dau licentele pentru companiile private care intermediaza energia electrica. ANRE colaboreaza cu autoritati publice, agenti economici din sectorul energiei electrice si termice si cu organizatii internationale din domeniu.