Evenimentul Zilei > Actualitate > INTERVIU EVZ. Traian Băsescu: „USL poate fura 2 milioane de voturi”| VIDEO
INTERVIU EVZ. Traian Băsescu: „USL poate fura 2 milioane de voturi”| VIDEO

INTERVIU EVZ. Traian Băsescu: „USL poate fura 2 milioane de voturi”| VIDEO

Preşedintele suspendat al României atrage atenţia asupra "elementelor de insecuritate" de la referendum şi susţine că boicotul PDL este o metodă de a combate frauda.

Traian Băsescu a venit ieri în redacţia "Evenimentului zilei" pentru a ne acorda un interviu în exclusivitate.
Ultima vizită în redacţie a avut loc în 2007, când preşedintele era într-o situaţie similară: fusese suspendat şi urma să se supună referendumului. Acum cinci ani a ieşit învingător.
Evenimentul zilei: Domnule preşedinte, la cât estimaţi prezenţa la referendumul de duminică?
Traian Băsescu:
Prezenţa era estimată la 60%, care spun sigur că vin la vot. În mod real sunt 40%. Avem 2,5 milioane în afara ţării, care nu sunt cuprinşi în sondaje. Acest 60% este din 15,5 milioane, ceea ce înseamnă 40-41% din populaţie. PDL, constatând condiţiile de desfăşurare a referendumului şi plecând de la realitatea că au un singur om în secţia de vot şi celelalte partide împreună au 5 la 6 oameni, a spus că nu poate garanta securitatea votului şi că potenţialul de fraudă este foarte ridicat.
Ei au plecat şi de la faptul că se votează până la 23.00. Ce să faci în mediul rural până la ora 23.00? Oamenii după ora 21.00- 21.30 nu mai ies pe uliţele satului. Au considerat că acolo e o mare vulnerabilitate. Ce să faci cu secţiile de votare din restaurante şi hoteluri, pe care leau fixat pe Litoral şi pe Valea Prahovei. Iar dificultăţi în a securiza votul.
Ce să te faci când este prima dată când nu se stabileşte numărul fix de ştampile în fiecare secţie de votare şi nu sunt identificate pe secţii de votare, deci poţi să faci cu o radieră ştampila cu "Votat". Sunt foarte multe elemente de insecuritate la acest referendum.
O maşinărie de partid bine pusă la punct câte voturi poate fura?
Ei (liderii PDL-n.red.) au estimat că poate fura până la 10%.
Asta înseamnă 2 milioane de voturi…
Da. Gândiţi-vă că sunt 18.500 de secţii de votare. Dacă se merge pe o medie de 50 de voturi în fiecare secţie de voatre, deja…se adună.

Preşedintele, în momentul sosirii în redacţia EVZ
Potrivit lui Traian Băsescu, prezenţa estimată la referendumul de duminică este de circa 40%
"Românii au pierdut 7 miliarde de dolari pe mâna acestui guvern lipsit de responsabilitate"
Vă propunem să discutăm despre situaţia economică. Care e cuantumul pierderilor din cauza acestei crize politice? Aveţi nişte estimări?
Vă dau un lucru simplu, care poate fi verificat în mod absolut! Bugetul de stat al României era 192 de miliarde de lei. La momentul căderii guvernului Ungureanu, cursul de schimb leudolar era "un dolar egal 3,3 lei". Cursul de schimb de ieri era un dolar 3,8 lei.
Numai dacă raportăm deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul constatăm o pierdere de 7 miliarde de dolari din bugetul de stat. Politicienii care au iniţiat această lovitură de stat spun: <dar>Cum poate fi acoperită această gaură? Este ceva aproape ireversibil! Vom plăti prin dimininuarea propriilor noastre venituri generate de inflaţie.
Acest calcul se referă numai la bugetul de stat?
Categoric, numai la bugetul de stat! Dar gândiţi-vă la cei circa 3 milioane de români care au credite în valută. Şi aici, pierderile sunt enorme, de ordinul miliardelor pe care românii le plătesc în plus pentru a asista la distracţia, la spectacolul oferit de Ponta, Crin Antonescu şi Voiculescu. Şi care ar fi scenariul sumbru?
Scenariul sumbru ar fi ca după 29 iulie, când eu aş fi destituit, să intrăm într-o perioadă de trei luni de instabilitate, generată de faptul că, aşa cum se precizează în Constituţie, în astfel de situaţii trebuie organizate alegeri prezidenţiale. Sunt alte trei luni de instabilitate politică şi de incapacitatea statului român de a funcţiona cu toate structurile lui, inclusiv cu cea mai puternică structură politică executivă care este Preşedintele României. Deci, îmi permit să spun: o intrare de trei luni în criză economică ar fi catastrofală pentru România şi pentru cetăţeni.

Şeful statului a avut o întâlnire informală cu ziariştii EVZ
FOTO: CODRIN PRISECARU

Spuneaţi acum câteva zile că marea criză urmează să vină…
Aşa este. Privesc la efectele tuturor măsurilor luate la nivelui Uniunii Europene. Ni s-a părut tuturor că putem răsufla uşuraţi când UE a acceptat să transfere 100 de miliarde de euro în sistemul bancar spaniol pentru a preveni colapsul băncilor. Nu au trecut decât câteva zile şi aflăm că importante regiuni autonome din Spania sunt în încetare de plăţi, ceea ce pune guvernul într-o situaţie extrem de dificilă.
Un guvern care se confruntă cu o scădere economică de câţiva ani este chemat acum să salveze regiunile autonome, pe care nici măcar nu le poate controla constituţional din punct de vedere al costurilor. Asta ridică o altă problemă. Uitaţi-vă la Italia! Acum câteva zile, Sicilia a anunţat că este în dificultate cu plăţile. Ştim toţi că guvernul italian are dificultăţi în a-şi susţine propriile cheltuieli şi trebuie să facă reduceri de vreo 50 de miliarde de euro la cheltuieli în următorii trei ani. Acum începem să aflăm că regiune după regiune intră în încetare de plăţi şi guvernul nu le poate lăsa, pentru că acele administraţii regionale asigură serviciile publice elementare ale populaţiei: ridicarea gunoiului, furnizarea apei, lumin, etc. Lucrurile se complică. 
Grecia…
Nu mai vorbim de Grecia, unde Fondul Monetar Internaţional a anunţat deja public că are semne de întrebare dacă mai finanţează sau nu Grecia, în condiţiile în care nu a respectat programul stabilit cu Fondul şi cu Uniunea Europeană. Toate acestea mă fac să cred că vor urma dificultăţi.
Uitaţi-vă la ultimul semnal, cel de ieri, în care Moody’s a downgradat de la Triplu A Stabil la Triplu A negativ Germania, Olanda şi încă două, trei ţări cu Triplu A. Este clar că trebuie să fim extrem de precauţi în perioada următoare, pentru că astfel de situaţii nu au fost în perioada 2009-2010 în UE, iar acum sunt. Şi sunt lângă noi, suntem dependenţi de ele.
Care sunt estimările legate de creşterea economică?
Evaluările coboară de la o creştere economică de 1,7% din PIB la 0,8% creştere, dar, atenţie, mie mi se pare optimist acest 0,8%, dacă privim la faptul că UE a sistat plăţile în euro către România, că avem o situaţie dramatică în agricultură, vom avea o producţie cu peste 30% mai scăzută decât anul trecut la porumb şi floarea soarelui şi lucrul acesta a fost accentuat de faptul că guvernul, deşi a văzut că este secetă, nu a luat nici o măsură elementară. Compania care se ocupă de îmbunătăţiri funciare, care se ocupă şi de irigaţii ar fi trebuit să găsească o formulă ca noaptea, când curentul electric este ieftin, să dea apă pe suprafeţele care sunt irigate. Nu a făcut acest lucru.
Trebuie să privim şi la conjunctura internaţională! Noi ajunsesem la o stabilitate consolidată care ne permitea să rămânem în picioare şi în condiţiile deprecierii situaţiei în Grecia, în Spania, în Italia, unde lucrurile se duc în direcţia deprecierii. Acum însă România nu mai poate rezista intrării într-o criză dramatică a Greciei, Spaniei şi Italiei.
Cum se va putea finanţa România în perioada următoare?
Condiţia zero ca să te poţi finanţa extern pentru o ţară ca România este stabilitatea politică. Nu ai stabilitate politică, finanţarea e ori imposibilă, ori la nişte preţuri aberante, cu dobânzi de 7-8% şi pe termene foarte scurte. Stabilitatea politică este fundamentală în momentul de faţă pentru România.
"Ponta şi Constantin au intervenit în dosarul lui Voiculescu"
La Agricultură avem un ministru, pe domnul Daniel Constantin, care pare că se ocupă cu altceva decât de cu ceea ce trebuie…
L-am avertizat încă de la jurământ. L-am avertizat şi am văzut că au făcut şi un joc tipic mincinoşilor. S-a apucat Ponta să ţipe că se pare că opoziţia, preşedintele au legătură cu o adresă care a fost trimisă la judecătoare, la dosar… Ştiţi ce a spus domnul Ponta? Că a dat dispoziţie să fie retrasă adresa.
A fost doar un joc să se acopere, un lucru asupra căruia l-am prevenit pe Constantin să nu-l facă, să nu se apuce să intervină în dosar pentru a-l scăpa pe Voiculescu. Au făcut- o şi arată cât de mici sunt. Au făcuto deliberat, au dat o adresă prin care să spună că nu au pagube în dosarul lui Voiculescu. Au plătit pe cineva cu bani grei ca să facă acea adresă şi pe urmă l-au suspendat pe acel director, pe acea directoare.
"Au făcut-o deliberat şi arată cât de mici sunt."
TRAIAN BĂSESCU, preşedinte suspendat

Citiţi şi:

  • Traian Băsescu, în redacţia "Evenimentul zilei": "Dacă nu punem capăt crizei politice, se prăbuşeşte ţara" | MULTIMEDIA
  • Dreptul la replică al Editurii Evenimentul Zilei şi Capital la afirmaţiile calomnioase şi false prezentate de trustul Intact
  • Ponta: Secţiile de vot nu vor avea camere video
  • ANALIZĂ. Două calcule foarte amănunţite despre câţi români vor veni la referendum. Câte voturi lipsesc acum celor de la USL
  • Primele suspiciuni de fraude la referendum. Primarii confiscă actele de identitate
  • Ce se întâmplă în România după încheierea Referendumului de duminică