Traian Băsescu, despre starea de urgență: Ori s-a vrut o capcană, ori USL nu cunoaște legea

Traian Băsescu, despre starea de urgență: Ori s-a vrut o capcană, ori USL nu cunoaște legea

Instituirea stării de urgență ar însemna ca Armata să preia conducerea administrațiilor locale și să guverneze prin ordonanțe militare, a explicat Traian Băsescu, în replică la solicitarea liderului PSD, Victor Ponta, de a declara stare de urgență în județele afectate de ninsori și viscol.

"Ştiu că se încearcă aproape cu disperare atragerea în dispute publice a Preşedintelui", a comentat Traian Băsescu. "Din păcate, nu am nici disponibilitatea pentru aşa ceva şi nici nu este cazul să fim în dispute într-un moment în care oamenii suferă". Șeful statului a arătat că, în virtutea prevederilor legale, starea de urgenţă se instituie când există pericole grave privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale sau în cazul producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre. Președintele a apreciat că România nu se află în niciuna dintre aceste situații. Băsescu a mai subliniat că, "odată instituită starea de urgenţă prin decret al Preşedintelui României, înseamnă că toate măsurile care se dispun, se dispun prin ordonanţe militare" și că "unităţile militare se trec în trepte superioare de pregătire de luptă". "Este evident că nici Constituţia, nici legea nu se referă la o situaţie de viscol, care afectează parţial teritoriul ţării, şi nici la situaţii de iarnă", conchis președintele. "De aceea, nu pot să apreciez decât că ori s-a vrut o capcană în care Preşedintele să se repeadă repede cu un decret de instituire a stării de urgenţă, ceea ce ar fi însemnat ca imediat conducerile administraţiilor locale să fie preluate de militari, să se conducă prin ordonanţe militare, ori este vorba de necunoaşterea legii", a spus șeful statului. CITIȚI ȘI:

  • Ponta cere sancționarea prefecților de Vrancea, Buzău și Constanța: „Au sabotat salvarea oamenilor”
  • Scandalul zăpeziilor ca în '54. Boagiu spune că ninsorile au venit fără preaviz. Șeful ANM: ”Nu mă interesează ce spune Boagiu”
  • Vrancea e în STARE DE ALERTĂ până marți. Zeci de mii de oameni, izolați de nămeți | VIDEO