Tragedia de la Piatra Neamț. Ordinul secret semnat de Tătaru și Arafat, dezvăluit la EVZ TV

Tragedia de la Piatra Neamț. Ordinul secret semnat de Tătaru și Arafat, dezvăluit la EVZ TV

Tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, în urma căreia 12 pacienți și-au pierdut viața, a fost dezbătută la emisiunea Contrapunct EVZ, de pe EVZ TV.

Invitații moderatorului Sorin Faur au fost jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea.

Dan Andronic a spus în timpul emisiunii că tragedia de la Piatra Neamț trebuie privită într-un scenariu mai amplu, care afectează întreg sistemul de sănătate din România. Pornind de la lipsa de investiții și până la puternicele companii farmaceutice care fac o presiune enormă asupra decidenților politici, totul trebuie analizat la modul cel mai profesionist, după această tragedie.

„Spuneam la un moment dat că obosim să tot vedem că se întâmplă același lucru, obosim să vedem un sistem în care se bagă miliarde de euro, un sistem în care acel medic erou nu avea decât un combinezon pe care și-l stropise cu alcool care să îl dezinfecteze și apoi a ars ca o torță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt lucruri pe care le-am văzut cu ochii mei, se întâmpla acum opt ani, când la o terapie intensivă dintr-un spital de copii era un singur halat pentru care cei care doreau să facă vizite și era un afiș mare prin care erai anunțat să mergi să cumperi halate. Era acum opt ani. Constatăm că nu s-a schimbat nimic, că lucrurile s-au degradat. O asemenea stare de fapt te obosește. Nouă din zece români nu au încredere în sistemul de sănătate. Nu este vorba că nu au încredere în medici, oamenii nu au încredere în sistemul de sănătate”, a spus Andronic.

Curea a făcut o mega dezvăluire

Prim redactorul șef adjunct al EVZ, Mirel Curea, a spus că nu trebuie să privim lucrurile simplist și să dăm vina pe electricianul Dorel care nu a făcut cablajul electric. Curea a vorbit despre un ordin comun al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru și Raed Arafat, prin care spitalele sunt obligate să primească toți pacienții.

„Electricianul Gigel cum o fi băgat ștecherele alea? Le-a băgat cum a putut. Acolo se primise o hârtie de la ministrul Tătaru și de la Arafat, prin care erau somați să primească toți bolnavii care se prezintă la poarta spitalului. Și atunci cei de acolo au trebuit să se organizeze în 15 secunde să primească pe toată lumea.

Dacă o cameră are patru posturi de ATI, asta înseamnă că există loc de patru paturi, patru surse de oxigen, etc. Cele patru patru paturi s-au făcut opt sau 12 paturi. Cu ce? Cu prelungitoare”, a spus Mirel Curea, care a mai adăugat că România nu a învățat nimic din tragediile de la Maternitatea Giulești sau cea de la Colectiv.

Dan Andronic a intervenit și a completat că resursele din Sănătate se duc în proporție de 80 la sută pe salarii și medicamente. „Este vorba despre faptul că în ultimii 30 de ani s-a mers foarte mult pe medicamente, decât pe infrastructura medicală. Este o greșeală care nu știu dacă o puteam evita, pentru că această industrie pharma este atât de puternic, încât atunci când a fost introdusă taxa de clawback, nici nu au mai trimis medicamente în România.

La noi, politicul a cedat tot timpul, pentru că în materie de sănătate, orice mișcare în industrie, îi lovește pe cei săraci. La noi, s-a încercat o reglare a acestor mecanisme. Taxa de clawback a fost un exemplu pentru a ține sub control aceasta industrie, care este foarte puternică și care are un lobby foarte puternic”, a spus Andronic.

Emisiunea o puteți viziona AICI!