Evenimentul Zilei > Actualitate > Toate gradele la control!
Toate gradele la control!

Toate gradele la control!

Evenimentul zilei cere Ministerului Apărării să facă publică lista cu toţi politicienii avansaţi în grad ca rezervişti.

Lista avansărilor în grad care a făcut atâta vâlvă în presă este de fapt o selecţie de nume atent întocmită de noua conducere a Armatei pentru a mai aplica o lovitură reprezentanţilor fostului Guvern.
Acordarea acestor grade onorifice este stabilită de lege, iar beneficiarii vin din toate partidele. Surse din interiorul instituţiei susţin că o listă completă şi corectă ar arăta că foarte mulţi reprezentanţi PNL şi PSD, de la vârful celor două formaţiuni, au primit şi ei, la rândul lor, grade militare în rezervă în anii în care aceste partide au deţinut portofoliul Apărării.
În ultimii 22 de ani au fost semnate zeci de mii de ordine de avansare în grad în rezervă, de către toţi miniştrii Apărării Naţionale. Toate au fost făcute cu respectarea legii şi cu urmarea unei proceduri standard, pe baza propunerilor venite din partea asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere.
Gradele în rezervă sunt titluri onorifice, care nu produc niciun beneficiu concret pentru cei care le primesc. Printre miile de români care au fost avansaţi în grad în aceste două decenii, se regăsesc reprezentanţi ai tuturor partidelor, lideri de partide, jurnalişti, demnitari publici şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Practic, toate partidele au reprezentanţi sau susţinători care au primit grad militar în rezervă. Faptul că din toată această listă au fost prezentate doar cazurile unor personalităţi apropiate de PDL indică faptul că avem de-a face de fapt cu o răfuială politică.
De altfel, atacul politic a fost confirmat indirect de noul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, care s-a grăbit să confirme lista şi să anunţe o anchetă.
Deoarece ministrul nu a spus că şi din rândul PNL şi PSD sunt politicieni care au primit în ultimii 22de ani grad militar în rezervă, inclusiv cele acordate de miniştrii PNL în perioada 2005 – 2008, Evenimentul zilei cere MApN un răspuns.
Toate partidele au reprezentanţi sau susţinători care au primit grad militar în rezervă