„Ţinutul Secuiesc nu va fi niciodată autonom“

„Ţinutul Secuiesc nu va fi niciodată autonom“

„Ţinutul Secuiesc nu va avea niciodată autonomie teritorială“, a avertizat, ieri, de la Budapesta preşedintele Traian Băsescu.

Declaraţia a venit ca răspuns la o întrebare a unui ziarist maghiar în timpul vizitei de două zile a şefului statului în Ungaria. „Termenul este niciodată, pentru că România este definită (în Constituţie - n.r.) ca stat unitar suveran“, a spus Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele ungar, László Sólyom, arătând că România nu poate susţine drepturile colective ale mi norităţilor, dar le respectă pe cele individuale - învăţământ în limba maternă, reprezentare politică.

  • Preşedintele s-a declarat, în schimb, „un susţinător fervent“ al „autonomiei locale egale pentru toţi cetăţenii României“.

Autonomia Ţinutului Secuiesc a fost trecută de Sólyom la capitolul puncte, pentru care România şi Ungaria au „opinii diferite“, fără ca acest lucru să afecteze însă „relaţiile bune“. Sólyom a anunţat totodată intenţia unei comisii parlamentare de a propune o reglementare pentru reprezentarea românilor în legislativul de la Budapesta, ca excepţie de la actuala lege electorală.

  • De la Budapesta, Băsescu urmează să plece astăzi spre Gyula, unde are programată o întâlnire cu românii din Ungaria.

Ne puteți urmări și pe Google News