Unii dintre ei au venit la Palatul Cotroceni purtând în piept ecusoane cu mesajul „Respectaţi independenţa justiţiei“.
Preşedintele Traian Băsescu a înghiţit ieri cu noduri prima întâlnire pe care a avut-o cu noua generaţie de judecători şi procurori. Iritat că absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii au apărut la Palatul Cotroceni purtând ecusoane cu mesajul „Respectaţi independenţa jus tiţiei“, Băsescu i-a acuzat că s-au lăsat manipulaţi politic.
„Cei care credeţi că nu puteţi fi independenţi, neinfluenţabili, luaţi-vă singuri decretele (de numire în funcţia de judecător sau procuror - n.r.), să nu le mai trimit la Monitorul Oficial“, le-a închis şeful statului gura magistraţilor, tăind în final din program şampania şi fotografiile. Ecuson prezidenţial de improvizaţie Pus în gardă în legătură cu mesajele purtate în piept de o parte din cei peste o sută de noi magistraţi, Băsescu şi-a făcut şi el apariţia la ceremonie cu un ecuson similar. Nu primit de la invitaţi, ci improvizat rapid la Palatul Cotroceni, dintr-un autocolant cu acelaşi îndemn - „Respectaţi independenţa justiţiei“ - lipit pe una dintre ecusoanele tricolore rămase de la recepţia de 1 Decembrie. „Şi eu cer acelaşi lucru“, a încercat preşedintele să întoarcă situaţia în favoarea sa, adăugând chiar că se aştepta „la mai mulţi“ să poarte insigna.
Cu toate acestea, şeful statului s-a simţit dator să remarce că „ne aflăm în faţa unui mic risc“: manipularea politică. „Judecătorii şi procurorii sunt atât de independenţi cât vor ei. Dar, având în vedere că cei care poartă autocolante n-au judecat niciun proces şi n-au anchetat nicio cauză, am sentimentul că ceva v-a influenţat. N-aveţi nicio experienţă prin care să vedeţi dacă se încearcă o imixtiune sau nu“, le-a reproşat el magistraţilor.
Cum cei vizaţi au început să vocifereze, spunând că au trei ani de experienţă, Băsescu şi-a continuat tirul acuzaţiilor voalate. „Oamenii care pot fi manipulaţi nu pot fi judecători drepţi şi cinstiţi. Avem prima probă că parte din această generaţie poate fi influenţată. Politic sau nu“, a mai spus preşedintele. Mateescu: „N-a fost nicio influenţă politică“
Între „speranţa că a fost o eroare“ şi asigurări că se bucură de „tot respectul“ său, Băsescu a ţinut să mai lanseze un avertisment: decretele de numire în funcţie puteau fi oprite de la publicarea în Monitorul Oficial în cazul în care cineva se simtea „influenţabil“.
Deşi fuseseră publicate încă de la ora prânzului, decretele au dispărut după ceremonie, timp de două ore, din varianta electronică a Monitorului Oficial. „
Nicio declaraţie de preşedinte nu va influenţa un judecător, dar preşedintele are dreptul şi obligaţia să-şi exprime punctele de vedere“, s-a arătat vizibil iritat şeful statului, spunând „la revedere“ înainte de a scoate şampania şi fără să dea mâna nici măcar cu oficialităţile. „Este dreptul domnului preşedinte să se supere“
Reacţia preşedintelui nu i-a surprins însă foarte mult pe magistraţi. „Domnul preşedinte s-a supărat, este dreptul lui să se supere, dar trebuia să ştie că am judecat luni de zile, să nu spună că nu avem experienţă. Nu suntem influenţabili. Ideea a fost a noastră, a colegilor. N-a fost nicio influenţă politică“, a comentat la final judecătorul Bogdan Mateescu în numele colegilor. (A contribuit Andi Manciu) REPLICĂ Kovesi ar fi purtat „respectaţi drepturile cetăţenilor“ Protestului magistraţilor nu i s-a solidarizat şi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi. „Îmi pare rău că eu n-am avut un ecuson cu «Respectaţi drepturile cetăţenilor prin justiţie independent㻓, le-a replicat ea celor care au purtat insignele. De altfel, la ceremonie, Kovesi le-a atras atenţia absolvenţilor că „independenţă nu înseamnă să facem ce vrem“. „Înseamnă să ne respectăm jurământul şi legea. Suntem independenţi cu privire la orice imixtiune, dar nu înseamnă că nu trebuie să dăm socoteală pentru timpul în care soluţionăm dosare sau pentru modul cum administrăm probe“, a spus procurorul general.