Evenimentul Zilei > International > Tensiuni în Africa de Sud, după uciderea liderului albilor
Tensiuni în Africa de Sud, după uciderea liderului albilor

Tensiuni în Africa de Sud, după uciderea liderului albilor

Liderul albilor din Africa de Sud, Eugene Terreblanche a fost ucis la ferma sa, din nord-vestul ţării, relatează BBC.

În vârstă de 69 de ani, Terreblanche a fost bătut până şi-a pierdut viaţa de către doi dintre muncitorii de la fermă, nemulţumiţi că au primit salarii mai mici, potrivit Poliţiei locale. Cei doi sunt cercetaţi pentru omor.
Preşedintele Jacob Zuma a făcut un apel la calm, declarând că uciderea liderului alb nu trebuie să incite la ură rasială. Terreblanche, care făcea campanie pentru separarea albilor de negri, a căpătat popularitate în anii 1980.
„Corpul lui Terreblanhce a fost găsit în pat, cu răni pe faţă şi la cap”, a declarat capitanul de poliţie Adele Myburgh, explicând că lângă pat erau un cuţit cu lamă lată şi o bâtă de lemn.
Cei care l-au bătut mortal sunt doi tineri, unul are 21 de ani, iar celălalt doar 15, a mai declarat oficialul.
„O faptă groaznică”
Preşedintele Zuma a calificat fapta drept una groaznică şi a făcut un apel la calm, cerându-le sud-africanilor să nu asculte de agenţii provocatori care incită la ură rasială.
„Uciderea lui Terreblanche trebuie condamnată, chiar dacă ucigaşii lui consideră că fapta lor este justificată. Nu aveau niciun drept să îi ia viaţa”.
Crima a provocat anxietate în societatea sud-africană. Opoziţia condamnă partidul aflat la guvernare, ANC, pe care îl acuză că tolerează o minoritate în sânul grupării care are sentimente puternic rasiale.
Pentru mulţi sud-africani, Terreblanche reprezenta o întoarcere în timp. Dar moartea lui este o lovitură de imagine dată unei ţări care se chinuie să reduce ura rasială şi intoleranţa.
Unii susţin chiar că faptul că ucigaşii au fost arestaţi aşa de repede, este de fapt o încercare de a ascunde adevăraţii criminali. Alţii văd în moartea lui o răzbunare a credinţei că albii nu pot trăi după regulile negrilor.
De la încheierea apartheidului din 1994, mai mult de 3.000 de fermieri albi au fost ucişi.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News