Jumătate dintre adulţii tineri nu dorm suficient, preferând să înlocuiască orele de somn cu navigarea pe internet, arată un studiu american.
Nopţile petrecute la televizor, în faţa computerului şi alte activităţi asemănătoare „taie“ din orele de somn, arată un studiu realizat de cercetătorii americani de la Centers for Disease Control and Prevention (SUA).
Toate aceste obiceiuri pot fi un coşmar pentru sănătatea fizică şi psihică, susţin experţii citaţi de Reuters. Lipsa cronică de somn este asociată cu obezitatea, diabetul, hipertensiunea, atacul vascular cerebral, depresia, fumatul şi alcoolismul. Specialiştii îi sfătuiesc pe tineri să doarmă între şapte şi nouă ore şi să nu consume cafeină sau alte excitante înainte de culcare.
Copiii au nevoie de 11 ore de somn Cercetătorii au monitorizat peste 19.500 de adulţi din patru state americane. 10% dintre ei au declarat că nu au dormit suficient în ultima lună, iar 38% au spus că nu şi-au făcut somnul în şapte sau mai multe zile din ultima lună. Doar 30% dintre participanţ ii la studiu au afirmat că au dormit suficient. În perioada 1985-2006, numărul celor care dorm mai puţin de şase ore pe noapte este în creştere.
Studiul american a mai arătat că adulţii tineri au mai multe probleme cu somnul decât cei mai în vârstă. Potrivit National Sleep Foundation, adulţii ar trebui să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte. Copiii cu vârsta între 5 şi 12 ani ar trebui să aibă între nouă şi 11 ore de somn, iar cei cu vârsta între 11 şi 17 ani ar trebui să doarmă între opt ore şi jumătate şi nouă ore şi jumătate.
„Studii publicate anul trecut arată că există o tendinţă de a scurta orele de somn la elevi şi studenţi din cauză că au televizor şi calculator în cameră. Dacă stau prea mult timp în faţa acestora, lumina determină inhibarea melatoninei, ceea ce duce la apariţia unei pubertăţi precoce“, explică Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. Programaţi-vă odihna! Specialiştii avertizează că lipsa somnului poate cauza o serie de afecţiuni, precum cele psihice. „În timpul nopţii facem orice în afară să dormim: stăm pe internet, ne uităm la televizor etc. Cu aceste noi obiceiuri de viaţă, am ajuns să dormim doar atunci când avem timp sau să recuperăm în weekend orele pierdute. Nu realizăm că somnul este vital pentru sănătatea noastră şi că lipsa lui cronică este asociată cu afecţiuni psihice şi fizice“, afirmă cercetătorul Lela McKnigt-Eily, coordonatorul studiului realizat de americani.
Cei care nu dorm suficient ar trebui să meargă la medic pentru a vedea dacă de vină sunt obiceiurile de viaţă sau tulburările de somn, mai spune cercetă torul. Pentru a avea un somn liniştit, ar trebui să aveţi un program de odihnă pe care să-l respectaţi, să evitaţi consumul de cafeină sau de alte excitante înainte de culcare.