Teatru despre nesomn

Teatru despre nesomn

„Insomnia“, piesa în engleză a unui american stabilit în Capitală, a avut premiera aseară.

Este dedicată în principal angajaţilor din multina- ţionale, mămicilor şi tăticilor care stau treji peste program din motive de creştere a copilului şi, în general, tuturor workaholicilor, de casă şi de birou, cărora nu le ajung orele din zi pentru câte treburi au pe cap.

„Insomnia“, o piesă de teatru în limba engleză, regizată de John Cecil - un american din Texas, rezident în Bucureşti -, şi jucată de actori români şi străini deopotrivă, a avut premiera oficială aseară, la Teatrul de Comedie. Spectacolul găzduit de Sala Studio poate fi văzut şi în următoarele seri, de astăzi până sâmbătă inclusiv, de la ora 20.00. Condiţia esenţială pentru a vă putea ocupa liniştit un loc în sală: apetit pentru limba lui Shakespeare şi pentru umorul englezesc.

„Ce faci? Hmm, un pic obosit“

Nu e pastilă, nici băutură energizantă şi nici nu se bagă în venă. „E natural. E un parfum“, cântă actorii „insomniaci“. Te ţine treaz şi ziua, şi noaptea, tot timpul, într-o „lume în care este mereu timp să le faci pe toate“. De ce un astfel de subiect pentru scena teatrului bucureştean? „În primul rând, am o scuză personală: în ultimii ani, de când sunt tătic, nu prea am dormit bine“, glumeşte regizorul John Cecil. „Serios vorbind: şi în State, şi România, şi peste tot nu auzi decât lume care se plânge că nu mai are timp să doarmă. «Ce faci? Bine, nu prea am dormit azi-noapte». De aceea am ales să pun în scenă acest subiect, despre drogul nesomnului“, creionează Cecil o motivaţie regizorală serioasă.

Parfum şi halucinaţii

Parfumul „Insomnia“, creat dintr-o sămânţă rară, induce starea de nesomn celui care-l foloseşte şi-l blagosloveşte cu 24 de ore de muncă sau 24 de ore de petrecere, după nevoi. Despre asta vorbesc, timp de o oră şi ceva, cei şapte actori. „La început totul e bine şi frumos, poţi să faci ce vrei, cât vrei, angajaţii şi angajatorii sunt foarte fericiţi. Numai că încep să apară halucinaţiile, de exemplu, şi alte efecte adverse. Atunci începe prăbuşirea“, explică John Cecil urmările „Insomniei“.

Pe afişul spectacolului stau aliniaţi actorii Aurelian Bărbieru, Mirela Buhuş, Luca Călinescu, Millie Hildebrand, Elizabeth Hunt- Lucarini, Vince Lugrine şi Angel Popescu. „Cu unii dintre ei am mai lucrat la «Epidemic of Fear», piesa care s-a jucat la Teatrul ACT. Pe alţii, Luca Călinescu şi Mirela Buhuş, i-am descoperit la casting şi sunt foarte buni. A fost destul de greu să-i găsesc: aveam nevoie şi de actori buni, şi de vorbitori de engleză excepţionali“, spune Cecil vizavi de distribuţia piesei. Cât despre public, regizorul e convins că se vor găsi destul de mulţi „englezi“ care să guste subiectul şi abordarea.

Ne puteți urmări și pe Google News