Evenimentul Zilei > International > Țeapă în stil COVID-19. Vaccinuri falsificate, în valoare de 3 miliarde de euro, în țările UE
Țeapă în stil COVID-19. Vaccinuri falsificate, în valoare de 3 miliarde de euro, în țările UE

Țeapă în stil COVID-19. Vaccinuri falsificate, în valoare de 3 miliarde de euro, în țările UE

Pandemia a fost folosită de grupări infracționale ca o mare oportunitate de a-și umple conturile. UE este îngrijorată de amploarea fenomenului.

Țeapă în stil COVID-19! Infractorii au încercat să vândă 400 de milioane de vaccinuri COVID falsificate unor țări UE, în valoare de 3 miliarde de euro. potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Doi oficiali europeni au dezvăluit că escrocii au dorit să vândă 400 milioane de doze de vaccin, unor ţări membre UE. Oficialii prezintă modul în care infractorii încearcă să profite de pe urma crizei de vaccinuri.

Țeapă în stil COVID-19! Vaccinurile „fantomă” au fost oferite la un preţ de 3 miliarde de euro

Doi demnitari ai Comisiei Europene au evaluat că în jur de 400 de milioane de doze de vaccinuri „fantomă” au fost oferite de escroci. Preţul solicitat este de până la 3 miliarde de euro.

„Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane… În cea mai bună situaţie acest lucru pur şi simplu nu funcţionează. Iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă”, a explicat unul dintre oficiali.

Acesta a comparat situaţia cu cea de la începutul pandemiei de din prima parte a lui 2020. Infractorii profitau de penuria de măşti şi alte echipamente de protecţie. Demnitarul a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca.

Statelor UE li s-au oferit de către ‘presupuşi intermediari’ 900 milioane de doze vaccinuri

Pe de altă parte, statelor UE li s-au oferit de către ‘presupuşi intermediari’ 900 de milioane de doze vaccinuri anti-COVID.

Mai multe ţări ale Uniunii Europene au anunţat că au avut oferte din partea unor „presupuşi intermediari” pentru 900 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID la un preţ total solicitat de circa 12,7 miliarde de euro, a anunţat joi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), citat de Reuters.

OLAF a declanşat o investigaţie în cursul acestei luni în privinţa unor oferte de vaccinuri frauduloase. Instituția a avertizat că escrocii încearcă să profite de criza de vaccinuri.

„OLAF a primit informaţii de la mai multe state UE despre oferte de vaccinuri împotriva COVID-19 de la presupuşi intermediari”, a precizat biroul de presă OLAF. „Până acum, toate aceste oferte diferite reprezintă peste 900 de milioane de doze de vaccinuri la un preţ solicitat total de 12,7 miliarde de euro”, a adăugat sursa citată.

Companiile farmaceutice care produc vaccinuri împotriva coronavirusului susţin că vând numai guvernelor, cu care au o relaţie directă. OLAF a avertizat săptămâna trecută în privinţa escrocilor care încearcă să vândă vaccinuri în blocul celor 27 de țări membre UE.

„Nu se ştie dacă sunt doze de vaccinuri autentice sau apă sărată în fiole mici”

Un al doilea oficial, aflat sub protecţia anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor „fantomă”. „Nu se ştie dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici”.

Uniunea Europeană a lansat un avertisment că fraudele cu vaccinuri sunt în creştere. Pe piaţă circulă doze false de vaccin, totuși amploarea reală a problemei era necunoscută până acum, notează Reuters.

Liderii UE vor discuta joi despre cum pot proteja 450 de milioane de cetăţeni de noile tulpini, mai contagioase, ale coronavirusului. Alte subiecte în dezbabere vor fi asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri, intensificarea producţiei şi modificarea vaccinurilor pentru a anihila noi variante.