Evenimentul Zilei > International > OLAF cere Internelor de la Sofia să restiuie UE banii pentru jeep-uri
OLAF cere Internelor de la Sofia să restiuie UE banii pentru jeep-uri

OLAF cere Internelor de la Sofia să restiuie UE banii pentru jeep-uri

OLAF cere Internelor de la Sofia să restiuie UE banii pentru jeep-uri, din cauza problemelor de la licitații.

MEDIAPOOL (Bulgaria), 2 februarie 2021 – Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) insistă ca Ministerul bulgar de Interne să returneze aproape 6 milioane de euro la bugetul Uniunii Europene (UE) din cauza unor încălcări grave în cadrul unei licitații auto.

OLAF susține că e posibil ca angajați ai ministerului să fi comis și abuz de putere, iar recomandarea este ca parchetul bulgar să efectueze o anchetă. Ministerul de Interne a folosit banii pentru a cumpăra vehicule off-road din stoc/vechi în loc de unele noi.

Verificarea OLAF a început în iulie 2018, în urma unui semnal de fraudă și deturnare de fonduri din Fondul european de securitate internă, administrat de Ministerul de Interne.

Ancheta OLAF a fost finalizată în decembrie anul trecut, relatează agenția bulgară BTA.

Oficiul European recomandă returnarea banilor și demararea unei anchete împotriva oficialilor ministerului. Ministerul de Interne de la Sofia a refuzat să comenteze acest subiect.

Vorbim despre livrarea a 350 de vehicule de teren pentru nevoile Ministerului de Interne (până acum se știa că acea comandă a fost pentru 290 de jeep-uri – n.red.). OLAF i-a intervievat pe toți principalii participanți la pregătirea și organizarea licitației.

Toate părțile interesate din anchetă au cooperat pe deplin cu oficialii europeni.

Oficiul European a stabilit că Ministerul de Interne a comis o încălcare din cauza unei modificări unilaterale a condițiilor de licitație și, în locul vehiculelor de teren, a ales să asigure mașini de altă clasă (SUV). Ancheta a fost încheiată cu o recomandare adresată Comisiei Europene pentru a recupera 5.948.569 de euro.

Parchetul bulgar a fost sfătuit să ia în considerare deschiderea unei anchete penale privind abuzul de putere în favoarea unei terțe părți. Comanda pentru mașini a fost anunțată pe 2 martie 2017, adică în timpul guvernului interimar al premierului Ognian Gerdjikov.

Executantul a fost ales și el de guvernul interimar – la 20 aprilie 2017. Sfârșitul mandatului cabinetului lui Gerdjikov este la 4 mai 2017. Cu toate acestea, contractul cu executantul selectat de cabinetul interimar a fost încheiat în timpul
celui de-al treilea guvern GERB din cauza contestării procedurii.

Vehiculele de teren sunt marca Great Wall

Acest lucru se întâmplă la sfârșitul lunii februarie 2018. Achiziția publică a fost anunțată la 2 martie 2017 și s-au desfășurat în cadrul unei proceduri accelerate din cauza presiunii migrației la frontierele bulgare, se arată în avizul achiziției publice.

Ofertele sunt depuse de 11 candidați. Până la deschiderea ofertelor de preț, au fost admiși patru candidați, iar ceilalți 7 au fost eliminați din diverse motive. Compania „Industria automobilelor bulgare” EAD a omului de afaceri Grișa Ganchev a fost aleasă ca executant al comenzii, cu un preț de aproape 14 milioane de leva cu TVA pentru 290 de jeep-uri.

Vehiculele de teren sunt marca Great Wall, iar prețul unui jeep este de 44.158 de leva cu TVA și are o garanție de mentenanță de 5 ani sau 100.000 de km la prețul de 3.840 de leva.

Sursa

Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR