Teama de atentate violente închide porţile arenelor sportive
- Adam Popescu
- 6 martie 2009, 08:50
Chiar dacă, la începutul acestei săptămâni, a fost scris un nou capitol violent în lumea sportului, după ce echipa de cricket din Sri Lanka a fost atacată de oameni înarmaţi în Lahore, Pakistan, atentat în care şi-au pierdut viaţa şase poliţişti şi opt sportivi au fost răniţi, conducătorii tenisului mondial sunt de acord că autorităţile din Malmo au mers prea departe când au decis interzicerea spectatorilor la întâlnirea de Cupa Davis dintre Suedia şi Israel, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, scrie IHT.
Întâlnirea de trei zile - una din cele opt din primul tur al Grupei Mondiale - va debuta astăzi într-o sală în care vor avea acces doar echipele, oamenii din presă, câţiva sponsori şi personalul acreditat, printre care şi câteva sute de poliţişti.
Decizia de a închide porţile şi casele de bilete a fost luată în 17 februarie, după ofensiva israelinenă în Gaza. Consiliul oraşului Malmo a decis, în urma unui vot intern, ca sala de 4.000 de locuri, Baltic Arena, să fie închisă în ziua meciului din motive de securitate. Malmo, un oraş cu o minoritate musulmană în creştere, a fost scena mai multor revolte în cartierele musulmane în luna decembrie, iar situaţia a fost agravată de războiul din Gaza.
Păreri împărţite
"Înţeleg logica deciziei", a spus Mats Wilander, fostul număr unu mondial care este, în prezent, căpitanul echipei suedeze. El a precizat totuşi că este convins că politica joacă un rol mult prea mare în acest proces. Oficialii Federaţiei Internaţionale de Tenis, care au acceptat într-un final decizia, după ce au analizat şi respins propunerea de mutare a întâlnirii la Stockholm, sunt, de asemenea, îngrijoraţi.
"Suntem conştienţi că este o problemă de securitate, însă nu credem că această decizie este bazată doar pe acest raţionament", a spus Juan Margets, preşedintele comitetului Cupei Davis.
Jucătorul israelian de dublu, Andy Ram, care a primit viza de a juca la turneul din Dubai, disputat săptămâna trecută, doar după mari presiuni făcute în Emiratul Arab, a catalogat interzicerea accesului spectatorilor drept "o decizie greşită". Atmosferă tensionată
Federaţia Internaţională de Tenis impune uneori schimbarea locaţiilor de disputare a întâlnirilor din Cupa Davis, cum a făcut anul trecut, când nu a onorat cererea Argentinei de a juca finala competiţiei la Cordoa, selectând, în schimb, Mar del Plata. Totuşi, situaţia din Argentina nu se aseamănă cu cea din Suedia, mai ales după ce o ameninţare cu bombă făcută ieri a provocat evacuarea echipei israeliene din hotelul unde era cazată.
"Aceste incidente se înmulţesc", a spus Wilander. "O persoană s-a postat în faţa maşinii noastre, purtând un steag palestinian, şi a refuzat să mişce. Foarte paşnic, fără violenţă, însă este foarte ciudat. Am primit o scrisoare din partea celuia care a pornit întreaga mişcare de protest de aici, în care m-a întrebat dacă pot să mă întâlnesc cu el, Nu mă voi duce pentru că sunt foarte ocupat", a spus Wilander. Singurul precedent, tot în Suedia
Chiar dacă, în acest sfârşit de săptămână, se vor disputa alte şapte întâlniri, printre care cea dintre campioana en-titre, Spania, cu liderul mondial ATP, Rafael Nadal, revenit în echipă, şi Serbia, cu Novak Djokovici (numărul trei ATP) în mare formă, confruntarea dintre Suedia şi Israel a captat o atenţie suplimentară datorită tensiunilor politice care o înconjoară. La Malmo este prezent un singur jucător în top 100 mondial, israelianul Dudi Sela - locul 63 ATP.
În lumea fotbalului, de exemplu, suspendările impuse spectatorilor sunt destul de des întâlnie, însă, în Cupa Davis, a existat un singur precedent de acest fel. El a avut loc tot în Suedia, în 1975, când manifestaţiile de protest asupra regimului militar condus de Pinochet în Chile au dus la decizia organizatorilor de a închide porţile arenei din Bastad în timpul întâlnirii Suedia-Chile.