Evenimentul Zilei > EVZ Special > Țara care-și mobilizează toate avioanele de luptă. Operațiunea „Elephant Walk”
Țara care-și mobilizează toate avioanele de luptă. Operațiunea „Elephant Walk”

Țara care-și mobilizează toate avioanele de luptă. Operațiunea „Elephant Walk”

Cu excepția avioanelor de antrenament și a câtorva elicoptere, aproape întreaga flotă aeriană din Qatar a fost chemată să facă o veritabilă demonstrație de forță.

Peste Atlantic, US Air Force organizează în mod regulat exerciții de tip „Elephant Walk” care constau în rularea unui număr mare de aeronave în formație strânsă, pe o pistă. În general, aeronavele decolează apoi la intervale minime.

Acest tip de exercițiu urmărește în principal două aspecte. În primul permite testarea stării de pregătire și disponibilitate a unei unități, așa cum a fost cazul în ianuarie pentru escadrilele de luptă 388 și 419 (Fighter Wings) care au adunat nu mai puțin de 52 avioane de luptă F-35A (din cele 78 în dotare) pe una dintre pistele de la baza lor, pentru a arăta că tocmai își atinseră capacitatea operațională deplină cu noul lor avion.

În al doilea rând, este vorba de o demonstrație de forță, un semnal care va fi bineînțeles urmărit și receptat ca atare.

Și tocmai acest lucru a realizat Qatar Emiri Air Force, în urmă cu câteva zile, potrivit unui material pe care l-a postat. Practic toate avioanele acestui emirat din Golful Persic au fost mobilizate, între care o mare parte fiind modele franceze Rafale, scrie Opex 360.

În imaginile difuzate de Qatar Emiri Air Force se pot distinge cel puțin 18 avioane de luptă Rafale care rulează pe pista unei baze care nu a fost specificată (forțele aeriene din Qatar au trei: al-Udeid, Tamim și Doha),

Nu este exclus ca cel puțin patru avioane Mirage 2000-5EDA să fi făcut parte din joc, rezoluția imaginilor nepermițând însă ca acest lucru să fie confirmat cu certitudine.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE