Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin, demonstrație de forță. A tras nu una, ci patru rachete balistice
Vladimir Putin, demonstrație de forță. A tras nu una, ci patru rachete balistice

Vladimir Putin, demonstrație de forță. A tras nu una, ci patru rachete balistice

Vectorii distrugerii în masă au plecat de la bordul submarinului nuclear Vladimir Monomakh.

În general, pentru a demonstra fiabilitatea unei forțe de disuasiune nucleară este suficientă lansarea unei singure rachete balistice. Cu atât mai mult cu cât costul unei astfel de lansări este ridicat (spre exemplu, aproximativ 120 de milioane de euro în cazul rachetei balistice franceze M51).

Astfel, când marina rusă lansează o salvă de patru rachete balistice R-30 Bulava de către unul dintre submarinele sale nucleare lansatoare de rachete, aparținând clasei Borei, nu este vorba de a dovedi fiabilitatea sistemului, ci de a face o demonstrație de forță.

Ceea ce deja s-a întâmplat și în mai 2018 cu submarinul Iuri Dolgoruki. Cu repetiție, sâmbătă, de data aceasta fiind vorba de submarinul Vladimir Monomakh, scrie Opex 360.

„Astăzi, submarinul lansator de rachete strategice Vladimir Monomakh, aparținând flotei Pacificului, a lansat o salvă de patru rachete balistice Bulava ca parte a activităților sale de antrenament pentru luptă”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Submarinul a lansat cele patru rachete aflat în imersiune în Marea Ohoțk (în largul Siberiei). Rachetele au survolat teritoriul rus pentru a atinge poligonul de tir din Chizna, situat în peninsula Kanin, la bordul Mării Barents.

Rachetele Bulava au ieșit din apă la un interval de câteva secunde una de alta.

„Zborul rachetelor balistice Bulava s-a desfășurat în modul normal. Potrivit datelor confirmate de control obiectiv, focoasele rachetelor au ajuns cu succes într-o anumită zonă din poligonul Chizha”, s-a felicitat Moscova.

Într-un raport adresat președintelui Vladimir Putin, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că lansarea de sâmbătă a încheiat exerciții la scară largă ale forțelor nucleare strategice ale Rusiei, care au început miercuri. Ca parte a acestor manevre, un alt submarin nuclear rus a efectuat, de asemenea, o lansare a unei rachete balistice din Marea Barents.

Operațiunile „Behemoth”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE