Evenimentul Zilei > International > Greci fac un pas major în războiul cu turcii. Decizia care generează alertă la Ankara
Greci fac un pas major în războiul cu turcii. Decizia care generează alertă la Ankara

Greci fac un pas major în războiul cu turcii. Decizia care generează alertă la Ankara

În contextul neînțelegerilor cu Turcia, Grecia anunță că în anul 2021 îşi va majora de 5 ori cheltuielile pentru achiziţii militare.

Pe fondul tensiunilor dintre Grecia și Turcia, Guvernul grec anunță că îşi va majora de 5 ori cheltuielile pentru achiziţii militare.

În proiectul de buget propus de Guvernul grec pentru anul următor, apărarea ar urma să beneficieze de o creștere substanțială a fondurilor alocate. Banii sunt destinați achiziţiei de echipamente militare.

CITEȘTE ȘI Erdogan nu se lasă. Turcia acuză Grecia că încalcă tratatele în Marea Egee

Conform ekathimerini.com, bugetul cuprinde suma de 2,5 miliarde de euro pentru achiziţii destinate forţelor armate, cu 2 miliarde de euro mai mult faţă de anul precedent.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat marţi seara, în urma unei dezbateri parlamentare, relatează DPA.

Turcia amenință deschis Grecia cu războiul! Marea Egee va lua foc!

Conflictul din estul Mării Mediterane îi forțează pe greci să investească masiv în apărare

Kyriakos Mitsotakis, premierul grec, are majoritate în Parlament, prin urmare există șanse destul de mari ca bugetul să treacă.

De asemenea, Mitsotakis a anunţat o creştere a cheltuielilor pentru apărare în condiţiile actualului diferend cu Turcia cu privire la drepturile asupra potenţialelor rezerve de gaz natural din estul Mării Mediterane.

Concret, Atena intenţionează să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale, iar contractul pentru această achiziţie ar urma să fie semnat săptămâna viitoare, la Atena, cu ministrul francez al apărării Florence Parly.

CITEȘTE ȘI Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei

De asemenea, Grecia vrea să cumpere patru noi fregate, precum şi muniţii şi alte echipamente militare.

Chiar și după criza financiară din 2007 Grecia cheltuie pentru domeniul apărării mult mai mult decât alţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

În 2019, această ţară mediteraneană a cheltuit 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pe apărare, ceea ce o plasează pe locul trei în NATO, după SUA şi Bulgaria, în ceea ce priveşte aceste cheltuieli raportate la PIB.