Evenimentul Zilei > International > Kim împodobește bradul cu rachete. Încep exercițiile militare de iarnă
Kim împodobește bradul cu rachete. Încep exercițiile militare de iarnă

Kim împodobește bradul cu rachete. Încep exercițiile militare de iarnă

Ultima armă dezvăluită de Coreea de Nord, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiiințarea Partidului Muncitorilor, este o rachetă balistică intercontinentală de dimensiuni impresionante.

Coreea de Sud urmărește cu atenție începerea exercițiilor militare ale Nordului, în condițiile în care numeroși observatori au temeri cu privire la noi provocări pe care le pune la cale regimul de la Phenian.

Izolat pe plan internațional, președintele nord-coreean Kim Jong-un urmărește la rândul lui ce decizii va lua noua administrație de la Washington în dificilul dosar privind programul nuclear și balistic al Coreei de Nord.

În ciuda întâlnirii istorice cu președintele american în exercițiu, Donald Trump, Kim nu a ajuns la nici o înțelegere cu omologul său.

Context în care liderul de la Phenian ar putea flutura din nou amenințarea nucleară, în schimbul unor garanții și relaxării sancțiunilor economice.

Covid-19 ar putea tăia elanul revoluționar

Coreea de Nord și-a început exercițiile regulate de iarnă”, a declarat colonelul Kim Jun-rak, purtătorul de cuvânt al Comitetului șefilor de stat major interarme (JCS).

Deocamdată, exercițiile nu sunt încă în plină desfășurare și nu există niciun semn al unui „act iminent de provocare”, potrivit unui alt ofițer JCS, scrie agenția Yonhap.

Țara comunistă își începe de obicei antrenamentele de iarnă în luna decembrie iar exeercițiile continuă până la începutul primăverii. Nu au fost încă semnalate exerciții de artilerie.

Exercițiile ar putea avea loc la scară redusă anul acesta din cauza pandemiei Covid-19, deși depinde de conducere, a adăugat ofițerul sud-coreean.

Coreea de Nord a emis cel mai înalt nivel de alertă pentru a preveni răspândirea virusului într-o țară cu o economie aflată la cel mai jos nivel și cu un sistem medical primitiv.

La începutul acestei luni, Statele Unite au trimis mai multe tipuri de avioane de recunoaștere în Coreea de Sud, pentru a supraveghea mișcările armatei Nordului.

Phenian nu a organizat niciun eveniment militar major în ultimele luni, în ciuda dezvăluirii unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) și a unei rachete balistice strategice mare-sol (MSBS), împreună cu alte active militare, în timpul paradei militare din 10 octombrie, pentru a marca 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE